Прикарпатські медики погрожують страйком через затримку зарплати


Сьогодні, 5 травня в Івано-Франківську відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я та соціальної політики обласної ради.

Серед іншого комісія розглянула питання про стан фінансування виплати заробітної зарплати в медичних закладах області, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

За словами голови постійної депутатської комісії «свободівця» Манолія Піцуряка, проблеми з виплатою заробітних плат є у декількох районах. А саме, Богородчанському, Коломийському та Снятинському.

"Ми зверталися у МОЗ щоб хоч трохи зняти напругу та виплатити зарплату. Однак наше міністерство трохи прогресивне і їм по-цимбалах. Вони роблять реформи не знаючи який результат буде. Ми сьогодні з вами на грані того, що люди вийдуть на вулицю", - вважає депутат.

Водночас головний лікар Коломийської дитячої лікарні Олег Токарчук зазначив, що тільки в їхньому районі потрібно 23 мільйони гривень. Так, Коломийські медики у квітня отримали тільки 300 грн. заплати.

Натомість представник незалежної профспілки медиків Коломийщини Наталя Войцехівська каже, що заборгованість зарплат тісно пов’язана із питанням територіально-адміністративної установи.

Тож Коломийські медики після зборів профспілки прийняли рішення про створення страйкового комітету. А щоб депутати зрозуміли, що вони настроєні рішуче, пообіцяли відвідати сесію облради.

 «Обіцяємо, що в судовому порядку вимагатимемо виплату зарплат. Ви знаєте, чим це загрожує. Даємо вам час до 26 травня», - додала медик.

Заступник голови комісії Микола Дроняк наголосив, що готовий з медиками їхати в Київ та пікетувати міністерство.

"Ми всі з вами готові з вами встати та піти страйкувати. Ми всіма руками за те, щоб виплатити зарплату однак не маємо жодного впливу", - заявив Дроняк.

Однак за словами Піцуряка, зарплата коломийським медикам іде з державної субвенції.

Представник департаменту фінансів ОДА пояснила, що перерахування дохідної частини бюджету

"Переоцінку по доходах зможемо робити не раніше 23 липня. Взагалі по області у бюджетні сфері не забезпечені зарплатою порядку 350 млн. Щомісяця департамент надсилає листи в міністерство фінансів, МОЗ для того, щоб дати зарплату до Великодня, однак нам відмовили через те, що не бачать змін у скороченні ліжкового фонду", - повідомила чиновниця.

Подискутувавши комісія доручила департаменту фінансів на наступне засідання підготувати довідку про виплату зарплат в медичних закладах області.