Прикарпатські медики розповіли про переваги грудного вигодовування


Щорічна літня акція «Тиждень підтримки грудного вигодовування» в усьому світі проводиться починаючи з 1 серпня.
Дата проведення «Тижня підтримки грудного вигодовування» обрана невипадково, цього дня в 1990 році була прийнята Декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування, пише прес-служба ОДА.

Її підписали 32 країни і 10 агентств ЮНІСЕФ. Даний захід був задуманий як один із стратегічних методів популяризації та підтримки природного вигодовування дітей, для пожвавлення і відновлення, в умовах втраченої традиції - годувати діток грудьми.

«Завдяки грудному вигодовуванню дітки з молоком матері, окрім поживних речовин, які допомагають їм розвиватися належним чином, отримують і антитіла, які зміцнюють імунітет немовляти», - зазначає головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я ОДА з питань акушерства та гінекології Володимир Дзьомбак. Фахівець повідомляє і про користь природного годування для самої матері, адже період лактації вважається профілактикою онкозахворювання яйників та молочної залози, а також панацеєю від післяродової депресії.

За словами заступника головного лікаря ОПЦ Ірини Мегедин, на сьогоднішній день таке питання як грудне вигодовування виглядає досить банально. І зараз сучасний світ має багато порад і міфів, щоб не годувати малюків грудним молоком. «Під час вагітності кожна жінка проходить курс в Школі відповідального батьківства, - говорить лікар. – За цей період навчання, допомагаючи їй в пологах і післяпологовий період, залучаючи до цього процесу членів родини, ми повинні сформувати правильну думку про грудне вигодовування як природній спосіб. Молоко матері є найбільш адаптованою сумішшю для новонародженої дитини, склад якої ще не повторила жодна технологія. Саме грудне молоко доступне в будь-який час, не вимагає жодних коштів і затрат, а також спричинює найкращий клімат для дитини». Спеціаліст наголошує і на позитивному впливі грудного вигодовування щодо розвитку малюка, адже немовля, яке годується грудним молоком і перебуває більше з мамою, будучи прикладеним до грудей, є більш врівноваженим, доброзичливішим, спокійнішим.

Золотим стандартом раціонального вигодовування для росту здорової дитини, її фізичного та психоемоційного розвитку, вважає грудне вигодовування і експерт з неонатології Людмила Тачинська. Як наголошує медик, саме цей природній спосіб годування є вихованням здорової нації в майбутньому. 

Франківські   акушер-гінекологи переконують, що грудна дитина – це вік бурхливого росту та розвитку, а тому їй необхідне грудне вигодовування, оскільки воно є беззаперечним правом кожного малюка і природним обов’язком матері.