Прикарпатські обранці їдуть на сесію до лісу


Напередодні виїзної сесії обласної ради, присвяченої проблемам лісового господарства в області, відбулося спільне засідання президії обласної ради та Консультативної ради з питань місцевого самоврядування.

Його провели на базі наукового містечка "Нова енергія" Івано-Франківського національного університету нафти і газу.

"Ознайомлення з науковим містечком та з інноваційними напрацюваннями університету може допомогти у роботі органів місцевого самоврядування. Ми проводимо таке виїзне засідання задля посилення нашої наукової співпраці з вищими навчальними закладами", – мотивував голова обласної ради Олександр Сич.

Розпочалося засідання із формування проекту порядку денного виїзної сесії. Розглянувши проекти рішень президія обласної ради рекомендувала до розгляду депутатського корпусу 13 питань. Основні з них – стан використання лісових ресурсів на території області та затвердження обласної цільової Програми лісового та мисливського господарства Івано-Франківської області на 2017-2020 роки.

Окрім цього, під час виїзного засідання сесії обласної ради депутати обговорять зміни до Програми розвитку місцевого самоврядування та Програми соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2016-2020 роки. Задля своєчасного фінансування заходів, передбачених обласними програмами, депутатський корпус також розгляне блок бюджетних питань, серед яких – зміни до бюджету та фінансування природоохоронних заходів.

У зв’язку зі встановленням електронної системи голосування "Віче" депутатам запропонують на розгляд зміни до Регламенту обласної ради. Як розповів перший заступник голови облради Василь Гладій, вони передбачають деякі часові обмеження для виступів на пленарних засіданнях сесії. Так, на доповідь пропонується до 10 хвилин, співдоповідь – до п’яти хвилин, виступи в обговоренні – до трьох хвилин. Одну хвилину часу депутати отримають на повторні виступи, запитання та відповіді. Окрім того, після припинення дебатів, перед голосуванням доповідач та співдоповідач мають право на заключне слово до 3-х та до 1-ої хвилин відповідно. Зміни до Регламенту також передбачають покарання за голосування депутатом персональною карткою іншого депутата. За такі порушення обранця позбавлятимуть права виступу на поточній і наступній сесіях.

В рамках спільного засідання президії обласної ради та Консультативної ради з питань місцевого самоврядування перед присутніми виступили ректор Івано-Франківського національного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський та професор, доктор технічних наук Максим Карпаш. Вони розповіли учасникам засідання про ініціативу прозорості видобувних галузей, поінформували про напрацювання в сфері енергоефективності  та раціонального енергоспоживання. А також ознайомили з роботою і експонатами наукового містечка.