Прикарпатські освітяни нарікають на брак дітей у сільських шкіл


Сьогодні, 19 жовтня в Печеніжині триває виїзна сесія Івано-Франківської обласної ради. На порядку денному 16 питань.

Серед іншого депутати заслухали інформацію про функціонування загальної середньої освіти області та реалізацію концепції Нової української школи, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами директора Департаменту освіти Віктора Кімаковича, за 18 років значно зменшилась кількість учнів. Тож проблемним питанням в області залишається функціонування малокомплектних шкіл у сільській місцевості, яких зараз налічується 175 (найбільше – у Рогатинському (30) та Галицькому (19) районах).

"Також в області функціонують заклади загальної середньої освіти з малою кількістю учнів, зокрема: 28 – закладів загальної середньої освіти І-ІІІ ст. з чисельністю до 100 учнів, що складає 8,0 відсотків від їх загальної кількості, 27 – І-ІІ ст. з чисельністю до 40 учнів та 7 – І ст. з чисельністю до 10 учнів. І демографічна ситуація у назближчі роки не зміниться. Проблемою є також організація навчання за індивідуальною формою через несформованість класів. Найбільша кількість учнів, які навчаються за індивідуальною формою, у закладах загальної середньої освіти Рогатинського, Галицького, Тлумацького та Косівського районів", - каже головний освітянин області.

Кімакович каже, що з 2000 до 2018 року кількість учнів зменшилась приблизно на 70 тисяч (понад 222 тисячі у 2000 році проти 156 тисяч у 2018). При тому, кількість вчителів майже не змінилась (було понад 19 тисяч, стало 18 тис. 600) тож це лягає великим фінансовим навантаженням на районні та місцеві бюджети.

Водночас голова обласної ради Олександр Сич зауважив, що вражений цифрами щодо кількості шкіл, вчителів та учнів.

"Маємо ситуацію, коли нема чим виплатити вчителям зарплату. Але якщо кількість учнів зменшилась на чверть, то той вчитель не має кого вчити. Платити комусь зарплату лише за те, що він сидить на посаді неправильно. Тому потрібно думати і шукати вихід з цієї ситуації. Треба говорити, що ця проблема не лише Прикарпаття, а країни загалом. Тож думати перш за все мають депутати Верховної ради. Але й в області потрібно шукати шляхи вирішення проблеми", - наголосив очільник облради.

У свою чергу голова ОДА Олег Гончарук повідомив, що вже незабаром в Раковці планують здати нову школу, а в Чернієві - дитсадок. 

Нагадаємо, перед засіданням очільники області разом з депутатами подивились, як "живуть" навчальні заклади Коломийщини. Зокрема, депутати навідались до Державного професійно-технічного навчального закладу "Отинійський професійний ліцей енергетичних технологій", відвідали Нижньовербізьку загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів та Печеніжинську спеціальну школу-інтернат. Окрім того депутати звернулися до Кабміну через зарплатні борги і "зрівняйлівку" в бюджетній сфері.

До теми: В Раковці судимий екс-регіонал може стати директором школи

Будівництво школи в Раковці: Батьки вимагають змінити підрядника