Прикарпатські поліцейські цьогоріч виявили майже 2 400 нетверезих водіїв


Щоденно працівники поліції під час здійснення нагляду за дорожнім рухом з метою забезпечення безпеки учасників руху виявляють нетверезих водіїв.

Попри застереження від поліції та висвітлення реальних фактів ДТП з потерпілими та загиблими через нетверезих водіїв, фактів керування автотранспортом напідпитку не зменшується, інформує прес-служба Нацполіції в області.

Так, станом сьогодні на дорогах області та міста Івано-Франківська поліцейські виявили 2 372 випадки керування транспортними засобами в стані сп’яніння. Працівники управління патрульної поліції в області оформили 627 протоколів за ст.130 КУпАП, а 1745 адмінматеріалів склали та направили в органи суду працівники груп реагування патрульної поліції територіальних підрозділів ГУНП в Івано-Франківській області. 

За 6 місяців цього року нетверезими водіями учинено 131 ДТП (з них 24 з потерпілими), у яких 2 особи загинуло, а 30 отримали травми та каліцтва. 

Прикро, що попри загрозу вчинення аварії через їзду напідпитку, водії не замислюються, що можуть самі стати жертвою власної байдужості й безвідповідальності загинувши у ДТП, чи бути вбивцею своїх рідних або оточуючих. Медики констатують, що під час руху автомобіля навіть на невеликій швидкості реакція нетверезого водія притуплюється і він неспроможний миттєво оцінити ситуацію і прийняти правильне рішення тим більше при виникненні аварійної ситуації.

На жаль, коли в людини немає усвідомлення та страху смерті за таке правопорушення, то годі й говорити, що таких водіїв налякали збільшені з липня 2016 року штрафи за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, які зросли вдвічі й становлять 10200 гривень із позбавленням водійських прав на рік. 

Підняття штрафів дало тимчасовий ефект. Відразу кількість нетверезих керманичів знизилася проте, як переконливо доводить статистика, їх кількість зростає. 
А поліція застерігає водіїв та нагадує, що за повторні порушення передбачені суворіші покарання штрафами: 20400 грн і 40800 грн; відповідно за другу й третю спробу сісти п’яним за кермо. При цьому водійських прав позбавлятимуть на 3 і на 10 років. 
Тож, шановні водії! Дотримуйтесь Правил дорожнього руху. Не дозволяйте собі за жодних обставин сідати за кермо напідпитку. Не наражайте на небезпеку себе та оточуючих.