Прикарпатські поліцейські обговорили з румунськими колегами подальшу співпрацю


У Івано-Франківську відбулася зустріч по транскордонній співпраці «Румунія-Україна 2014-2020».

Зустріч відбулася за участю представників місцевої влади, керівників правоохоронних відомств МВС України та регіональних органів Івано-Франківської, Чернівецької та Одеської областей, які межують з Румунією. Делегацію сусідньої країни представили керівники правоохоронних органів на чолі із радником державного секретаря Міністерства внутрішніх справ Румунії – Паулем Зай.

У обговоренні новостворених проектів Спільної операційної програми від представників місцевої влади взяли участь – заступники голів ОДА та обласної ради Ігор Пасічняк, та Сергій Басараб – правоохоронних відомств МВС України регіональних рівнів, начальник ГУНП в Івано-Франківській області – Віктор Шкутов, УДСНС в Івано-Франківській та Одеській областях – Володимир Чернецький та Микола Яловий; Національну гвардію України представив – Віталій Гузій, Західне оперативно-територіальне об’єднання НГУ – Валерій Смолов, очільники УДСНС та Прикордонного загону в Чернівецькій області – Сергій Михайлюк та Геннадій Поздняков; керівник адміністрації державної Прикордонної служби України – Володимир Рябокінь, ГУНП в Одеській області представив начальник Управління превентивної діяльності Іван Іщенко. Від представників влади Одещини – Ігор Бабаян – директор комунальної установи Одеської обласної ради «Агенство транскордонного співробітництва «Єврорегіон Нижній Дунай» та директор комунальної установи Ізмаїльської міської ради «Ізмаїльське бюро сприяння інвестиціям» - Валентин Строя.

Участь у обговоренні спільних проектів взяли представники правоохоронних органів Румунії Міністерства внутрішніх справ, Генеральної інспекції прикордонної поліції, генерального інспекторіату авіації, румунської поліції, служби з надзвичайних ситуацій, жандармерії (національна гвардія) міст Сучави та Сату Маре.

Захід розпочав начальник прикарпатської поліції Віктор Шкутов. Він привітав усіх присутніх з початком робочої зустрічі партнерів Великих інфраструктурних Проектів по транскордонній співпраці «Румунія-Україна 2014-2020» та зазначив, що робочі групи вказаних відомств обговорять шляхи напрацювання профілактики та боротьби з транскордонною злочинністю на східному кордоні Європейського Союзу та підвищення безпеки на ньому за рахунок покращення мобільності та адміністративного потенціалу підрозділів поліції, створення новітніх ІТ-систем, обмін досвідом між працівниками поліції обох країн тощо. Також висловив сподівання на успішний діалог та реалізацію пропозицій під час зустрічі, які ініціює Євросоюз.

У своєму виступі Віктор Шкутов безпосередньо зазначив: «Сучасні вимоги потребують нових підходів до збору, співставлення та інтерпретації інформації в повсякденній роботі поліцейського. А це створення ІТ- платформи для швидкої передачі даних, що стосуються злочинів транскордонного характеру, обміну інформацією та створення єдиної бази даних для користування правоохоронними органами обох країн. Складовими проекту також є інфраструктурні зміни: покращення умов праці співробітників поліції, впровадження відповідної техніки та підвищення ефективності роботи, організація та проведення тренінгів та обмін досвідом між правоохоронцями Румунії та України. Ми вдячні за залучення нашого підрозділу в якості повноправного партнера в новостворених проектах вказаної Спільної операційної програми, у якій ми вперше взяли участь у 2014 році. Бажаю нам конструктивного діалогу та успішної співпраці на майбутнє».

Радник державного секретаря Міністерства внутрішніх справ Румунії – Пауль Зай, голова делегації від румунських колег, виступаючи зазначив: «Передусім, дякую за такий теплий прийом на Україні. Наші зустрічі й обговорення уже стали традицією з 2014 року і кожного місяця ми зустрічаємося в Румунії та Україні, щоб розпочати нові проекти по всіх трьох напрямках: Міністерства надзвичайних ситуацій, поліції і прикордонників. Думаю, що ці проекти допоможуть нам розвинути внутрішню систему та полегшать нашу працю. У нас одна мета – все робити для блага людей. Будемо підписувати контракти фінансування, які розпочалися наприкінці минулого року. На даний час є 17 пропозицій проектів за зазначеним напрямом. Що буде нове: це айтішні системи, за якими ми працюємо у нас і сподіваюся, що зможемо їх розвинути і в Україні. Ця система допоможе нам врятувати більше життів та ведуть нас до модернізації розвитку і співпраці. Вчора говорили про двохсторонні угоди по лінії МЧС, які чекають свого завершення. І я хочу нас усіх привітати у наших досягненнях та побажати подальших успіхів».

У свою чергу представники влади Івано-Франківщини в цілому підтримали проекти та запевнили, що сприятимуть зі свого боку їх реалізації.

Ігор Пасічняк сказав, що: «Втілення цих проектів важливе для нас, бо ми отримуємо досвід європейського стандарту якості. Позитивні напрацювання по цьому напрямку вже є, тому з упевненістю можу сказати, що всі ці проекти будуть реалізовані».

Сергій Басараб, також висловив підтримку за реалізацію та фінансування запровадження новітніх систем у правоохоронній діяльності. Зокрема підкреслив: «Я бачу, що тут зібралися справжні професіонали своєї справи і від обласної ради і від депутатського корпусу хочу подякувати за корисність співпраці для обох країн. В основному йдеться про гроші, тому підтримую необхідність фінансування, щоб ці проекти підтримати обласною радою».

На Івано-Франківщині єдиний район, до того ж гірський, який межує з Румунією – це Верховинський. Голова Верховинської районної адміністрації Олег Лютий, який також виступив на зустрічі, зазначив: «Важливість співпраці полягає не тільки в розвитку інфраструктури та туристичної галузі на Прикарпатті. Це перш за все вирішення проблеми життя і безпеки громадян, які завжди стоять на першому місці, тому ці проекти мають бути втілені».

За останніх два роки співпраці по лінії МЧС також багато зроблено у покращенні роботи рятувальної служби. Начальник УДСНС в області Володимир Чернецький зазначив: «Надзвичайні ситуації вони не мають кордонів і однакові у обох країнах. Це і природні катаклізми і надзвичайні події, яким ми повинні вчасно та мобільно протидіяти. Тому наші проекти треба реалізувати і в цьому я хочу побажати нам успіхів і плідної співпраці».

Між робочими групами вказаних відомств з обох сторін – і України, і Румунії відбувся інвестиційний діалог, завдяки якому погодили варіанти співпраці та визначили проблемні питання, які необхідно вирішити, заручившись підтримкою Європейського Союзу.

Під час продуктивної роботи учасники зустрічі обговорили вигідні пропозиції та досягли партнерських домовленостей.

СК ГУНП в Івано-Франківській області