Прикарпатські рятувальники 14 годин розшукували заблукалих у Карпатах туристів


22 лютого о 21:30 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що у районі схилу г. Вухатий Камінь поблизу с. Дземброня Верховинського району втратили орієнтування та заблукали двоє туристів з міста Полтава.

Того ж дня, о 20:48 на службовий мобільний телефон до чергових працівників пошуково-рятувального відділення Явірник (г. Піп Іван) від заблукалих надійшло повідомлення.

З 20 по 22 лютого туристи ночували у приміщенні обсерваторії на г. Піп Іван та не зважаючи на попередження рятувальників про складні погодні умови, продовжили проходження маршрутом до г. Вухатий Камінь.

Для проведення пошуково-рятувальних робіт о 22:00 до г. Піп Іван вирушили двоє рятувальників пошуково-рятувального відділення Явірник, а о 22:40 до них долучилися 5 верховинських рятувальників. У районі пошуку спостерігалися складні погодні умови — сильний вітер та погана видимість. Зв’язок з заблукалими був відсутній.

23 лютого з 00:00 до 03:00 рятувальники обстежили вершину г. Вухатий Камінь, але туристів не знайшли. О 03:00 рятувальники пошуково-рятувального відділення селища Верховина прибули до місця можливого перебування туристів (згідно координат вказаних у повідомленні) та запустили 2 червоні сигнальні ракети й обстежили прилеглу територію.

Того ж дня, до пошуків заблукалих туристів додатково були залучені рятувальники пошуково-рятувального відділення м. Косів, пошуково-рятувального відділення смт Ворохта та гірської пошуково-рятувальної частини Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС в області. Працює мобільна оперативна група Управління ДСНС України в Івано-Франківській області.

Загалом до пошукової операції залучені 28 рятувальників та 5 одиниць техніки.

Станом на 12:00 туристів знайдено. Стан чоловіків задовільний. Наразі рятувальники доправляють їх до місцевої бази відпочинку.