Прикарпатські судді похвалилися посередньою роботою


Попри кадрову кризу суди Івано-Франківської області не пасуть задніх за показниками розглянутих справ. Як висловився голова Апеляційного суду Івано-Франківської області Богдан Гриновецький, прикарпатські суди – "у золотій серединці".

Про ситуацію в судах області розповів на прес-конференції в Івано-Франківську голова Апеляційного суду Івано-Франківської області Богдан Гриновецький, пише КУРС.

Гриновецький нагадав, що сьогодні в судах України серйозна кадрова криза, й Івано-Франківська область не є винятком. Однак суди Івано-Франківської області розглянули 93,2% усіх справ, що є вищим показником на фоні середнього по країні.

Якість роботи Івано-Франківського апеляційного суду оцінив Вищий апеляційний суд України.

"Наша якість – ми у золотій серединці. Нас не хвалили і не критикували. Усі наші показники на середньому рівні відноно інших областей", – зазначив Гриновецький.

Зараз суди переживають кадрову кризу: через непродовження повноважень у деяких судах або бракує суддів, або й не лишилося взагалі.

"У кримінальній палаті 7 діючих суддів, з яких троє – слідчих суддів. Вони часто випадають з колегій, які розглядають кримінальні провадження", – пояснює Гриновецький. В Яремчі нема жодного судді, що викликає негативний резонанс серед громадян. Щодня до мене приходять люди зі скаргами переважно на цивільні справи. Оскільки кримінальний кодекс передбачає, що ми маємо передавати кримінальні справи до інших судів. А цивільні справи лише накопичуються».

За словами Гриновецького, в багатьох районах області також ситуація критична – працюють один-два судді, хоча у деяких випадках закон передбачає, що колегія суддів може складатися лише з трьох суддів. 

У провадженні місцевих судів області у 2016 році було 16 594 кримінальних справ і проваджень. У порівнянні з 2015 роком кількість кримінальних справ збільшилась на 3077 справ (проваджень), тобто 18,54%. В апеляційному суді у 2016 році на розгляді в порядку кримінального судочинства перебувало 3743 справ.