Прикарпатські вогнеборці нагадують правила безпеки в осінньо-зимовий період


Управління ДСНС України в Івано-Франківській області звертається до прикарптців з проханням подбати про належний стан протипожежного захисту вашої оселі та дотримуватись правил безпеки життєдіяльності у побуті.

З настанням осінньо-зимового періоду все більшої гостроти набуває проблема забезпечення безпеки життя людини, інформує Бліц-Інфо з посиланням на ОДА.

Загалом з початку року на території області виникло понад 1600 пожеж, вогонь забрав життя 35 осіб.

Саме в осінньо-зимовий пе­ріод зростає кількість виникнення випадків пожеж в побуті, зокрема через порушення громадянами правил пожежної безпеки при експлуатації газових приладів, електрообігрівальних приладів та пічного опалення. Тож, рятуючись  від холоду, чимало мешканців обігрівають свої помешкання, і, на жаль, не звертають увагу на дотримання правил пожежної безпеки в побуті. 

Наприклад, слід стежити за тим, щоб піч у будинку була завжди у належному стані, без тріщин у складці. В місцях, де горючі конструкції будівель примикають до димарів і печей, необхідно передбачити протипожежні розподіли із цегли не менше, ніж 38 см, тобто півтори цеглини. Якщо підлога перед топкою дерев’яна, необхідно прибити до підлоги металевий лист розміром 50x70 см. Стежте за тим, щоб біля грубок і печей не сушили дрова, не розвішували білизни. Столи, стільці, шафи, ліжка та інші предмети повинні знаходитися на відстані не менше одного метра від грубок та печей. Не забувайте, що димарі слід очищати щоквартально, а на горищі їх обов'язково необхідно білити. Ні в якому разі не слід залишати печі, що горять без догляну чи доручати наглядати за ними дітям.

У сучасному побуті широко використовується природний газ. У селах, де немає централізованого газопроводу, популярними є балони з газом, невміла експлуатація яких призводить до нещасних випадків. Пам'ятайте, що підключення або заміну балонів повинні проводити відповідні фахівці.

У випадку, якщо ви відчули у приміщенні запах газу, то слід негайно припинити використання газових приладів, не запалювати сірники, не палити й не вмикати електричні прилади. Також необхідно перекрити крани газового устаткування, відчинити вікна для провітрювання приміщення й викликати працівників аварійної служби. 

Ще одним джерелом небезпеки є нагрівальні пристрої, що не відповідають вимогам пожежної безпеки. Варто нагадати основні правила, які допоможуть уникнути трагічних випадків:

  • не користуйтесь несправними або саморобними електричними запобіжниками;
  • періодично перевіряйте стан електропроводки в будинку, для цього запросіть спеціаліста і в разі виявлення недоліків – усуньте їх;
  • праски, плитки, електричні чайники, самовари необхідно встановлювати  на негорючі підставки подалі від штор, фіранок та інших горючих речей;
  • не залишайте без нагляду ввімкнені в мережу електро-радіоприлади, телевізори;
  • виходячи з дому обов'язково переконайтесь, чи вимкнені прилади з електромережі. Якщо виникло загоряння – не лякайтесь, зберігайте спокій. У першу чергу відключіть електромережу й негайно викликайте службу порятунку  за телефоном «101».