Прикарпатського водія-вбивцю звільнили від відбування покарання і навіть не позбавили прав


Водія, який у листопаді минулого року скоїв ДТП у Пійлі, внаслідок якого загинула людина, Калуський міськрайонний суд засудив до трьох років позбавлення волі.

Та одразу ж звільнив від відбування покарання, встановивши випробувальний іспитовий термін на два роки. Чоловіка навіть не позбавили водійських прав, пишуть Вікна. 

Нагадаємо, 30 листопада близько 13.30 в селі Пійло Калуського району водій, керуючи автомобілем марки “Volkswagen Passat”, рухаючись у напрямку Долини, не вибрав безпечної швидкості та інтервалу дистанції. Відтак, зіткнувся з автомобілем марки “УАЗ-452”, який рухався у попутньому напрямку. У салоні УАЗу було троє пасажирів.

Внаслідок ДТП автомобіль УАЗ перекинувся, а водій від отриманих травм помер на місці події. Пасажирка УАЗу – 4-річна дівчинка – з діагнозом “закрита черепно-мозкова травма” була доставлена в дитячу лікарню Калуської ЦРЛ. Інший пасажир – 59-річна жінка – з діагнозом “закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку, забійна рана тім’яної ділянки голови” – доставлена в Калуську ЦРЛ.

Згідно з матеріалами справи, пасажири отримали тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості, які викликали тривалий розлад здоров’я, але не були небезпечними для життя у момент спричинення.

Свою вину у вчиненому винуватець ДТП визнав повністю, однак, у суді не зміг пояснити, чому саме скоїв ДТП. У вчиненому він розкаявся та просив суворо не карати.

Суд обмежився лише допитом обвинуваченого. А відтак, кваліфікував його дії за ч.2 ст. 286 КК України, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Суд врахував цілу низку обставин, які пом’якшують відповідальність обвинуваченого. Зокрема те, що він вперше притягується до кримінальної відповідальності, повністю визнав вину у вчиненому, щиро кається, сприяв розкриттю злочину. При призначенні покарання обвинуваченому суд врахував також і позитивну характеристику по місцю проживання. А також — думку потерпілих щодо міри покарання. А ще те, що водій є інвалідом 2-ої групи.

“Всі ці обставини у своїй сукупності істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення. Суд вважає, що виправлення і перевиховання обвинуваченого можливе без ізоляції від суспільства і відносно нього слід застосувати ст. 75 КК України та звільнити його від відбування покарання з випробуванням”, — йдеться у вироку суду.

Крім цього, суд дійшов висновку, що автомобіль для обвинуваченого є основним видом пересування, застосовується ним для роботи, а тому вирішив, що позбавляти його прав керування транспортними засобами — не доцільно.

Таким чином, водія, через якого загинула людина, визнали винним і призначили йому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі без позбавлення прав керування транспортними засобами. Та одразу ж звільнили від відбування покарання, встановивши йому іспитовий термін на два роки.

Засудженому заборонили виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи та зобов’язали його повідомляти органи кримінально-виконавчої системи про зміну місця проживання чи роботи і періодично з’являтися для реєстрації в органи кримінально-виконавчої системи.

Йому повернули транспортний засіб та зобов’язали сплатити до державного бюджету 1474 гривні і 20 копійок витрат на проведення судово-криміналістичних експертиз.