Прикарпатському підприємцю доведеться сплатити 5,5 мільйонів за забруднення річки


Фізичній особі-підприємцю Кундаку І.І. доведеться примусово сплатити понад 5,5 млн.грн. завданої довкіллю шкоди.

Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області ще в 2016 році здійснила позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства, під час якої виявлено факт засмічення промислових земель і земельної ділянки у водоохоронній зоні та прибережній захисній смузі річки Білий Черемош відходами деревини (тирси деревинної) та твердими побутовими відходами. Внаслідок господарської діяльності лісопильного цеху відбулось засмічення земель водного фонду на площі  2070  кв. м та промислових земель площею 360 кв.м. За виявлені порушення Інспекція нарахувала 5 563 755 шкоди, завданої довкіллю внаслідок  засмічення земельних ресурсів.

       Оскільки підприємець не сплатив шкоду в добровільному порядку, Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області виставила позовну заяву про стягнення відповідної суми. Господарським судом Івано-Франківської області прийнято рішення про задоволення позову у повному обсязі.

        Нагадуємо, що кошти, які сплачуються  за завдану довкіллю шкоду, надходять в державний та місцеві фонди охорони навколишнього природного середовища, звідки спрямовуються на виконання природоохоронних заходів.