Прикарпатських бюджетників заспокоюють, що зарплата буде


Сьогодні на засіданні колегії ОДА розглянули питання про стан виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери області у 2016 році.

Як прозвітував заступник голови ОДА Ігор Пасічняк, зараз в області недостатньо коштів на виплату зарплати.

"Станом на 1 вересня заборгованість складає 32,6 млн грн. Найгірша ситуація в Городенківському та Коломийському районах. Станом на 10 вересня виплатили аванси за серпень. Проте у Богородчанському, Коломийському, Снятинському, Городенківському та Коломийському районах заробітньої плати не вистачить до кінця року.  Загалом нам не вистачає 297 млн. грн. до кінця року. З них 120 млн.для медицини і 133 млн. для освіти. В окремих районах не вистачає 2,5 місячні фонди зарплати", - прозвітував чиновник.

Пасічняк також нагадав, що обласна рада і ОДА зверталися до парламенту і уряду про збільшення субвенцій для бюджетників.

"Нам пообіцяли виділити 70 млн. стабілізаційної субвенції, проте все ж потрібно шукати ресурси. Зокрема потрібно впорядкувати мережу навчальних закладів. В області є 186 малокомплектних шкіл, утримання яких дуже дорого обходиться місцевим бюджетам. Окрім того потрібно скорочувати ліжкомісця в медицині, проте кожному окремому випадку скорочення треба обґрунтувати. Також у нас є певні резерви,  тож якщо ми мобілізуємося, то зможемо виплатити зарплату до кінця року", - впевнений заступник голови ОДА.

В той же час з ним не погодився голова Івано-Франківської облради Олександр Сич. 

"Сьогодні надання послуг лежить на державі і вона повинна їх забезпечити. Центральна влада наперед заклала цей дефіцит. ВР і Кабмін не виконує своїх обов'язків і змушує місцеву владу вичищати бюджет на 90%. При такій політиці нам в наступному році не потрібно жодної копійки не виділяти ні на що і чекати, що держава знову вчинить так само. Чим більше боргів буде нарощувати держава, тим важче буде нам справлятися. Тому все ж потрібно вимагати в уряду і верховної ради виконати свої зобов'язання", - переконаний Олександр Сич.

Думку голови облради підтримав і міністр енергетики Ігор Насалик, який запевнив, що гроші будуть.

"Голова облради має рацію, проте хочу заспокоїти, що до 5 жовтня будуть внесені зміни до бюджету 2016 року і освітяни і медики будуть забезпечені зарплатою", - сказав міністр.