Прикарпатських депутатів закликали не переходити на образи у політичній боротьбі


У п’яницю, 24 березня в Івано-Франківську відбудеться сесія обласної ради. Сьогодні, 22 березня в облраді провели засідання президії, де погодили порядок питань, що виносять на сесію.

Серед іншого, депутати згадали про суперечки під час попереднього засідання. Зокрема, голова фракції БПП Остап Дзеса перепросив депутата Манолія Піцуряка за фразу про закриття Солотвинської лікарні. Він визнав, що це з його боку було тож некоректно. Також Дзеса підкреслив, що готовий повторити це на сесії.

Водночас депутат закликав колег до коректної поведінки та висловлювань у залі засідань. Мовляв, політична конкуренція має бути, але не на такому примітивному рівні. І підкреслив, що змагатись можна роботою на окрузі, а не у кількості образ.

«І мова йде не тільки про образи в бік один одного, а й некоректні висловлювання взагалі. Президента навіть назвали баригою. І тут не важливо, про які прізвища зараз йде мова, ситуація щоразу стає гостріша. Ми працювали у різних умовах, втім раніше у сесійному залі один до одного відносились з повагою. Тож закликаю голову робити депутатам зауваження у разі їхньої «неспортивної» поведінки. Бо це не може так далі тривати», - зазначив Дзеса.

Голова обласної ради Олександр Сич позицію Остапа Дзеси підтримав, зазначивши, що депутати мають пам’ятати про етичну поведінку та в політичному протистоянні не переходити на особисті образи. Водночас зауважив, що в немає механізму, яким чином карати обранців за порушення регламенту.

«От як карати? Заборонити брати участь у сесії? Ну ми ж навпаки прагнемо до того, аби він відвідував засідання. Забрати право на виступ? Це теж буде неправильно, бо він має мати змогу висловити думку округу, який представляє. Забрати депутатський фонд? Але ці гроші йдуть не йому, а на округ. Тобто, механізму нема. Зараз розробляється документ про те, щоб спростити відкликання депутата. Фактично це може бути варіантом. Але наразі діючого механізму немає. Тому закликаю комісію з регламенту виробити механізм покарання за неетичну поведінку, аби ми могли вжити якихось дій. Бо очевидно, що коли депутат веде себе брутально, то це принижує не тільки його гідність, а гідність цілої облради та громади, яку представляє», - зауважив Олександр Сич.