Прикарпатським чиновникам і бізнесменам пояснювали, як працювати з системою “РroZorro”


Сьогодні, 13 травня, в Івано-Франківську чиновникам та підприємцям представили систему електронних закупівель “ProZorro”.

Як відомо, напередодні відбулась презентація системи “РroZorro” для депутатів облради. Тоді депутати висловив занепокоєння, що багато чиновників місцевого рівня не зможуть самостійно розібратися як користуватися системою. Тож голова облради Олександр Сич запропонував провести семінар-навчання для чиновників різних рівнів керівників підприємств, установ, організацій та підприємців щодо використання системи “ProZorro”.

Сьогодні зал засідань був ущент заповнений бажаючими ознайомитися з роботою системи. Очільник облради зауважив настільки важливим є використання системи “РroZorro” для публічних закупівель. Також Сич зазначив, що доручив запровадити систему електронних держзакупівель з 10 травня в облраді.

"Окрім того, уже підготовлені проекти розпорядження про запровадження системи на всіх комунальних підприємствах облради. Тож потрібно розуміти як ця система працює", - підкреслив Олександр Сич.

Презентувати систему “РroZorro” і як нею користуватися приїхали представники торгівельного майданчика Smart Tender.biz Сергій Сагун та Євгенія Дубовка.

Зокрема Сагун пояснив присутнім, як працює електронна система під час проведення торгів та як визначається переможець.

"Всі торгівельні майданчики зареєстровані в системі мають доступ до оголошених тендерів. Тобто коли на одному з майданчиків з'являється оголошення про тендер, про нього дізнаються і користувачі інших майданчиків. Тендерна закупівля проходить п'ять етапів: публікація закупівлі, прийом пропозицій, очікування аукціону, аукціон і визначення переможця. Кожен учасник має дві хвилини, що понизитися в ціні. Є три раунди. Після закінчення торгів система оприлюднює всіх учасників. Якщо пропозиція прийнятна для вас, то визначаєте учасника з найнижчою ціною переможцем і інших можна не розглядати", - пояснив Сагун.

Після презентації системи “РroZorro” Євгенія Дубовка продемонструвала присутнім у залі, як зареєструватися у системі, оголосити торги чи взяти в них участь.

В учасників семінару виникло багато запитань стосовно використання системи в різних галузях, адже наприклад швидка допомога не може чекати тиждень поки проведуть закупівлю зламаної запчастини для авто.

У підсумку голова облради запропонував провести міні-навчання для представників кожної галузі. На таких тренінгах представники тієї чи іншої галузі, які вже працюють з системою “РroZorro” зможуть поділитися практичним досвідом роботи. Це на думку Олександра Сича це допоможе краще зрозуміти принцип роботи з системою електронних закупівель.