Прикарпатським ОТГ катастрофічно бракує грошей на зарплати бюджетникам


На друге пленарне засідання ХХ сесії обласної ради, яке відбудеться 2 березня 2018 року, винесено майже 40 питань. Такий проект порядку денного рекомендувала до розгляду депутатського корпусу президія обласної ради.

Розгляд питань порядку денного розпочнеться із обговорення звернень до центральних органів державної влади. Вони стосуватимуться внесення змін до нормативно-правових актів України щодо санаторно-курортного лікування учасників антитерористичної операції, підтримки проекту Закону України "Про запровадження загальнообов’язкового соціального медичного страхування в Україні", розподілу коштів екологічного податку, забезпечення імунодепресантами хворих з пересадженими органами та незабезпеченості коштами на виплату заробітної плати працівникам охорони здоров’я і освіти Прикарпаття.

Зокрема, голова бюджетної комісії Микола Палійчук зазначив, що цьогоріч на зарплати бюджетникам не вистачає 480 мільйонів.

"Наразі критична ситуація сталась у ОТГ. Вони вже зараз не мають чим платити зарплату технічним працівникам за січень. Це при тому, що уряд говорить, що все йде добре. Я таких проблем не пригадую", - каже голова комісії.

За його словами, брак ресурсів є у всіх ОТГ. Зокрема, Тлумацькій – 10 мільйонів, Делятинська – 9 мільйон 400 тисяч, Заболотівська – 4 мільйони  300 тисяч, Войнилівська – 4 мільйони 600 тисяч гривень.

Опісля депутати обласної ради заслухають звіт про виконання обласного бюджету на 2017 рік, внесуть зміни до головного фінансового документу на 2018 рік. Водночас на розгляд депутатського корпусу пропонується скерувати подання до Верховної Ради України щодо віднесення м. Галич Галицького району до категорії міст обласного значення, заслухати інформацію про науково-технічний потенціал регіону та перспективи застосування альтернативної енергетики на Івано-Франківщині.

В ході сесійного засідання прикарпатським обранцям буде представлено звіт про виконання чотирьох обласних програм, запропоновані зміни до трьох діючих програм та чотири нові. Серед них – обласна комплексна програма "Відзначення в області 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки і 100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки" на 2018-2019 роки, програма забезпечення мобілізаційної підготовки та оборонної роботи в області на 2018-2022 роки, програма правової освіти населення області на 2018-2022 роки і програма розвитку та оновлення матеріально-технічного забезпечення ОТБ "Галичина" на 2018-2022 роки.

Серед інших питань порядку денного – інформація про діяльність та перспективи розвитку обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Івано-Франківськоблагроліс", представлення до нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України трьох мешканців Прикарпаття, призначення керівників установ спільної власності територіальних громад області, надання дозволів на списання медичного обладнання та інші.