Прикарпатський гурт «Брацарі» презентував дві нових пісні


Прикарпатський музичний бенд «Брацарі», що офіційно існує лише рік, презентував дві нових композиції, які є сучасними обробками народних пісень великодньої „Ой на горі жито, на долині овес” та парубоцької обрядової „Споришем”.

В останній гурт «Брацарі» - це 15 професійних музикантів, які окрім гри на музичних інструментах виконують і вокальні партії. Жіночій вокал у презентованих роботах належить Вікторії Вата щук, як і у першій спільній роботі гурту „Вербовая дощечка”, записаній дещо раніше.

Особливістю презентованих робіт гурту «Брацарі» є те, що всі вони записувались вживу прямо під час репетицій. Класичної студійної роботи не було. Адже всі учасники гурту є професійними музикантами і працюють за власними графіками, декілька регулярно їздять закордон. Тому часто відпрацьовують свої партії нарізно, оскільки навіть зібрати їх разом на повноцінну репетицію буває проблематично. Власне через це і сам проект «Брацарі» є некомерційним, а має на меті популяризовувати народну музику та представляти її в новій, сучасній обробці.

Назва гурту «Брацарі» походить від ідентичного гуцульського діалектного слова, яким позначають вишиті манжети сорочки і про схожих між собою братів кажуть, що схожі як брацарі. Назва невипадкова, каже художній керівник «Брацарі», композитор та аранжувальник, Ігор Юзюк, адже учасники гурту вчились разом, працюють разом і дружать цілими сім’ями. Це професійні музиканти, які сміливо міксують музичні стилі, визначаючи свій спільний доробок як суміш фольку, року, фанку з додаванням джазових вкраплень.

Оскільки всі композиції є варіаціями народних пісень то і грають відповідно на етноінструментах, таких як коза, флояра, трембіта, дримба, цимбали та інші. Плюс сучасні професійні гітари, барабани, клавішні. У наступних своїх композиціях планують використати також скрипку.

У подальших планах гурту – запис ще кількох композицій. Загалом їх має бути 10-ть. Це будуть маловідомі народні пісні, які здавна виконувались на Гуцульщині. З цією метою учасники колективу влітку цього року планують творчу експедицію в Карпати, де такі народні пісні ще збереглися.

Вже незабаром ці надзвичайно енергетично потужні композиції гурту „Брацарі” можна буде побачити на телеекранах, а поки переглянути їх у мережі.