Прикарпатський медик, що рятує людей від ампутації може отримати медичний "Оскар"


З 2017-го це буде щорічна громадська відзнака за професіоналізм і милосердя, яка присуджуватиметься у п’яти номінаціях. Ідея її створення належить громадській організації «Українська ліга розвитку паліативної та хоспісної допомоги» та підтримана главами трьох християнських церков в Україні.

Мало хто розуміє ціну служінню і  цією нагородою ми  допомагаємо українському суспільству побачити лікарів, які справді служать потребуючій хворій людині, – сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), який входить до Поважної  ради  Відзнаки.  До  ради  також входять Патріарх Філарет, Патріарх Макарій,  Леонід Кравчук, Ада Роговцева, Уляна Супрун,  Віталій Цимбалюк та інші відомі українці.  Саме вони  мають  визначитися з іменами п’яти переможців.

Наразі на отримання   Відзнаки є 21 номінант, яких відібрали регіональні ради зі 160 пропозицій  від медиків та громадських організацій шляхом таємного голосування. Серед номінантів лікар-травматолог  з Івано-Франківщини Степан Лабенський, який  у безнадійних випадках  рятує пацієнтів від ампутації;  фельдшерка зі Львівщини Мирослава Савчак, яка добровільно поїхала в АТО;  лікар  з Одеси Юрій Карпенко, який винайшов унікальний  спосіб лікування серцевих аритмій…

«Ідея проекту в тому, щоб  відкривати справжніх зірок в медицині, людей,   закоханих у свою професію і здатних на незвичайні вчинки, піднімати престиж не тільки лікарської праці, а й понять – милосердя і співчуття,- говорить голова Поважної ради Відзнаки Василь Князевич. – І ми  хочемо цим проектом сприяти формуванню нової еліти за принципом: «Еліта – той, хто служить людям».

Нагородження номінантів відбудеться   9 серпня – в  день цілителя Пантелеймона.  Цього дня з участю номінантів відбудеться Богослужіння у Софії Київській і світська церемонія у Національній філармонії з участю 600 медиків.

Джерело likar info.