Прикарпатський пенсіонер віддав шахраю тисячу доларів за "звільнення" сина


До 81-річного мешканця Долинського району зателефонував невідомий чоловік і, представившись працівником місцевої поліції, повідомив, що його син вчинив ДТП, а за 1000 доларів США він «залагодить справу».

Переляканий чоловік почав розпитувати невідомця, але той сказав, що немає часу на балачки і якщо він не передасть кошти матиме серйозні проблеми. Лише після того, як чоловік передав гроші невідомцю, який під’їхав на автомобілі до його будинку, передзвонив синові. Син повірити не міг, що його батько потрапив на гачок шахраїв. Звісно, прикарпатець одразу ж звернувся до правоохоронців.

За цим фактом розпочали кримінальне провадження за ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Поліцейські вживають заходи, щоб встановити особи зловмисників.

А уникнути цієї неприємної ситуації можна було б, якби потерпілий одразу зателефонував до сина та переконався, що з ним все гаразд, або у поліцію.

Запам’ятайте, якщо вам телефонують невідомі, представляються працівниками правоохоронних органів і повідомляють, що потрібно передати їм гроші за не притягнення до відповідальності когось із ваших рідних, або вказують інші причини потрібно:

- розпитати якомога більше інформації: в якому відділі поліції знаходиться родич, або якщо він потерпів у ДТП в якій лікарні перебуває, ім’я правоохоронця, чи лікаря, повне ім’я нібито затриманого чи потерпілого;

- після завершення розмови одразу ж зателефонувати родичу. У більшості випадків вони піднімають слухавку і розвіюють усі переживання;

- якщо ж ви з різних причин не додзвонилися до рідних, одразу ж набирайте номер телефону «102». Переконайтеся, чи дійсно родич знаходиться у поліції чи лікарні і обов’язково повідомте, що вас намагаються ошукати;

- у жодному випадку не приймайте поспішних рішень

Сектор комунікації Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області.