Прикарпатський рятувальник зафіксував у Карпатах "Брокненського привида"


На одній із нависокогірніших вершин Карпат зафіксували дивне явище.

Гірський рятувальник з Калуша Василь Фіцак зняв у горах рідкісне оптичне явище — Брокненську примару. Про це прикарпатець повідомив на власній сторінці у мережі, пише Бліц-Інфо.

"Брокенська примара. Чорногора", - підписав світлину рятувальник.

Варто зауважити, що це не вперше Василю Фіцаку пощастило побачити "примару". Наприкінці минулого року схоже явище він зазнімкував на горі Піп Іван, а наприкінці жовтня цього року — на Чорногорі.

Довідково: Брокненська примара — це рідкісне оптичне явище в горах, коли спостерігач бачить свою тінь на поверхні хмар (туману) в напрямку, протилежному до Сонця. Ця тінь може здаватися дуже великою, іноді вона оточена кольоровими кільцями (так звана глорія). Також привид може рухатись (іноді абсолютно несподівано) це пов’язано з рухом хмарного шару та коливанням щільності хмар.

Популярності явище набуло завдяки піку Брокен в горах Гарц у Німеччині, де постійні тумани і доступність малих висот дозволяють спостерігати його особливо часто. Це сприяло виникненню місцевої легенди, по якій і дали явищу назву. Брокенській привид спостерігався і був описаний Іоганном Зільбершлагом у 1780 році і з тих пір не раз описувався у літературі про гори Гарц. Це явище можна побачити у різних гірських куточках світу. Зустрічається також і в Україні у Кримських горах та Карпатах. Подібне можуть спостерігати пасажири, що перебувають у літаку.

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!