Прикарпатський селянин не потребує підтримки держави?


В останні роки на різних рівнях влади багато мовиться про потребу підтримувати українського сільськогосподарського виробника. Часто піднімає дане питання й влада Прикарпаття. Але далі розмов справа не йде…

Володимир Т. з Рогатинського району займається вирощуванням сільськогосподарських продуктів, а саме овочів та зелені. Тому зацікавився, почувши на одній із колегій ОДА про потребу відкриття магазинів сільськогосподарської продукції від виробника. Адже вирощену продукцію потрібно вигідно продати, а конкуренція тут висока. Та пан Володимир не зрозумів з розмови можновладців, яким чином можна відкрити таку «точку»  продажу.

Допомогти розібратись у цьому питанні вирішив кореспондент «Бліц-Інфо».

Директор департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА Іван Андріїшин каже, що ніякої спеціально прописаної схеми для таких випадків немає.

«Відкриття будь-якого магазину  проходить за однією схемою – збираються всі потрібні документи, які подаються до управління торгівлі. Тут немає ніяких пільг, ні нічого. Є загальновизнані стандарти. Таких магазинів в області є тисячі і майже всі вони приватні. Людина себе реєструє, як фізична особа-підприємець, заключає договір оренди на приміщення і має магазин» - пояснив Іван Петрович.

На думку пана Андріїшина,  фермеру буде легше збувати власноруч вирощену продукцію приєднавшись до сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу.

«На сьогодні збільшення кількості сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів в країні є завданням від Уряду.  Цілий світ розвивається через сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи (СОК). Завдяки змінам у законодавстві СОК стали зараховуватись до неприбуткових організацій, що значно полегшило їхнє існування.  Крім того, є розроблена програма щодо зміцнення матеріально-технічну бази таких організацій. На жаль, цьогоріч програми підтримки обслуговуючих кооперативів не фінансувались. Але, думаю, з наступного року фінансова підтримка буде. Зараз в області вже є 73 таких кооперативи», - зауважив директор департаменту.

Василь Савіцький очолює сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Липівський» у Рогатинському районі. І проблема збуту вирощеної продукції йому також відома. Але вона не найголовніша.

«Наш кооператив займається вирощуванням екологічно-чистої продукції, а саме картоплі. Але ми не можемо надати клієнту документів, що це дійсно екологічно-чистий продукт, бо в Україні це державою ніяк не регулюється.  Над цим питання вже почали працювати, але щось воно туго йде. Якщо буде закон про екологічно-чисту продукцію, то працювати буде легше. Такі кооперативи, невеликі фермерські господарства це зроблять. Я нічого немає проти агрохолдингів, але  їм це не потрібно. Вони беруть обсягом, заробляють гроші. А ми не маємо де розвернутись. Там такі технології, що нам тільки дивуватись. Але й одна хімія. І сорти гібридного напрямку. Такі нас хочуть позбутись », - зауважує Василь Федорович.

Щодо підтримки держави та обласної влади зокрема, Савіцький зазначає, що вона є, та все ж - незначна.

«В 2009 році, коли ми тільки почали створювати кооператив, отримали від держави допомогу та придбали пільговий трактор, культиватор, дискову борону, сівалку. А пільги були в тому, що ми платили тільки 30 процентів від вартості техніки. А обласна влада допомогла, коли в нас були проблеми з податковою. Адже коли ми створили свій кооператив, закону про СОК ще  було. І, в свій час, податкова таке як кооператив не признавала. То тоді за нас Михайло Вишиванюк заступився. З початку створення маємо підтримку благодійної організації «Добробут громад». Саме вони допомогли нам з насінням у перший рік. А зараз справи пішли краще. І люди зрозуміли, що тут щось можна зробити і без держави» - каже очільник кооперативу.