Прикарпаття - 13 в Україні за експортом товару


Обсяги експорту товарів суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності області у січні–березні 2017р. становили 152,9 млн. дол. США, імпорту – 108,6 млн. дол. США.

Проти січня–березня 2016р. обсяги експорту збільшилися на 43,3%, імпорту – на 27,6%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 44,3 млн. дол. США, коефіцієнт покриття експортом імпорту – 1,41.

За обсягами експорту товарів область посіла 13 місце серед регіонів України, за індексом експорту товарів – 10 місце, по імпорту – відповідно 13 і 12 місця.

Партнерами  області  у  зовнішній  торгівлі  товарами  були  нерезиденти з 88 країн світу.

Найбільші експортні поставки здійснювалися до Румунії, Іспанії, Нідерландів, Туреччини, Польщі, Ізраїлю, Єгипту, Чехії.

Обсяг  експорту  товарів  до  країн  Європейського  Союзу  становив    95,3 млн.дол. США або 62,3% від загальнообласного обсягу та збільшився у порівнянні до січня–березня 2016р. на 19%.

У товарній структурі експорту області провідну позицію займали продукти рослинного походження, механічні та електричні машини, деревина та вироби з деревини.

В обсягах імпорту вагомими були надходження з Німеччини, Румунії, Польщі, Італії, Російської Федерації, Китаю, Угорщини, Чехії.

Імпорт товарів з країн ЄС становив 86,1 млн.дол. США або 79,3%  від загальнообласного  обсягу імпорту  та  збільшився проти січня–березня 2016р. на 38,9%.

Серед імпортних надходжень найбільшу питому вагу займали обсяги механічних та електричних машин, полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них, продукції хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості. Значними були і обсяги імпорту маси з деревини або інших волокнистих целюлозних матеріалів, засобів наземного транспорту, літальних апаратів, плавучих засобів, текстильних матеріалів та текстильних виробів.