Прикарпаття - третє в Україні за кількістю туристів


Головне управління статистики інформує. У 2015 році туристичні послуги в області надавали 83 суб’єкти туристичної діяльності (40 юридичних осіб та 43 фізичні особи-підприємці), якими упродовж року було обслуговано 65,9 тис. осіб, що на 2,1 тис. осіб більше, ніж у попередньому році.

За кількістю обслугованих туристів область посіла третє місце серед регіонів держави після м. Києва та Львівської області.

Важливою складовою туристичної індустрії є колективні засоби розміщування, які виконують одну з найваж­ливіших функцій у сфері обслуговування туристів. На кінець 2015 року в області здійснювали діяльність 200 готелів та аналогічних засобів розміщування туристів та 30 спеціа­лізованих засобів розміщування, якими обслуговано 282,6 тис. осіб або на 7,3% більше, ніж у 2014 році. Дедалі більшого розвитку набуває зелений туризм. У 2015 році фізичними особами-підприємцями, які надавали послуги з розміщення у приватних садибах, обслуговано 25 тис. осіб. На Прикарпатті знаходиться понад три чверті загальної кількості садиб зеленого туризму в державі.

Упродовж 2015 року 6,9 тис. мешканців області виїжджали за кордон, а кількість іноземних туристів, які відвідали область, склала 1,3 тис. осіб. Найбільше наших краян виїжджало до Туреччини, Польщі, Єгипту та Болгарії, а громадян іноземних держав, що побували на Прикарпатті, – з Молдови, Білорусі, Румунії, Польщі. Подорожували у межах країни 57,7 тис. осіб або на 3,7% більше, ніж у 2014 році. Пріоритетним напрямом для всіх категорій туристів у 2015 році були дозвілля та відпочинок, якими охоплено 63,3 тис. осіб або 96,1% від загальної кількості туристів області.

Дохід суб’єктів туристичної діяльності області від надання туристичних послуг склав 262,9 млн.грн, що на 27% більше, ніж у 2014 році, а загальна сума доходів від наданих послуг колективними засобами розміщування за 2015 рік склала 372,7 млн. грн або в півтора раза більше, ніж роком раніше.

Довідково: щороку 27 вересня у світі відзначається День туризму. Туризм сприяє підвищенню зайнятості населення, розвитку ринкових відносин, міжнародному співробітництву, залученню українців та іноземних громадян до пізнання багатої природної та історико-культурної спадщини краю.