Прикарпаття є одним з лідерів щодо розвитку паліативної допомоги в Україні


Цьогоріч Всесвітній день хоспісів та паліативної допомоги відзначатимуть 14 жовтня. Окрім того, 2017 рік є ювілейним для Івано-Франківського обласного клінічного центу паліативної допомоги, адже саме на Прикарпатті 20 років тому був створений другий в Україні (перший у Львові) хоспіс-стаціонар для невиліковно хворих людей.

З нагоди Всесвітнього дня хоспісів та паліативної допомоги в обласному центрі протягом жовтня відбуватимуться різноманітні заходи, серед яких інформаційні акції, лекції, науково-практична конференція, благодійний аукціон тощо. 

Місячник паліативної допомоги стартував із проведення  інформаційної кампанії, мета якої - розказати перехожим що являє собою хоспісна опіка, перспективи розвитку, види її надання.

Як повідомила головний лікар обласного клінічного центру паліативної допомоги Ірина Слугоцька, паліативна допомога – опіка над невиліковно хворими людьми у важких ситуаціях. Надається вона для полегшення та покращення якості життя хворих. «Паліативна підтримка є комплексною, - зазначила керівник. – Адже від латинського слово «pallium» означає «плащ» і «наша служба», наче тим покривалом огортає потребуючих і медичною, і соціальною, психологічною, духовною, юридичною та іншими видами допомоги».

Також спеціаліст додала, що потреба в наданні паліативної допомоги росте як в цілому світі, так і в Україні зокрема. За минулий рік показник смертності по області склав 15 тисяч померлих. За визначенням ВООЗ, 12 тисяч із них потребували хоспісної опіки. Та, на жаль, усі структури області, які спеціалізуються в цій сфері, можуть охопити тільки півтори тисячі пацієнтів із невиліковними захворюваннями.

На даний час в обласному клінічному центрі паліативної допомоги повноцінно функціонують два відділення: стаціонарне та виїзне/консультативне для надання паліативної допомоги вдома дорослим та дітям. Що стосується районів, то зі створенням госпітальних округів передбачається на місцях відкриття паліативних відділень із спеціальними бригадами.

Також Ірина Слугоцька повідомила, що ведуться перемовини з керівництвом міста щодо створення в обласному центрі закладу сестринського догляду для того, щоб охопити більшу кількість потребуючих.

Нагадаємо, що Прикарпаття є одним з лідерів щодо розвитку паліативної допомоги в Україні. Перша мобільна бригада для надання паліативної допомоги вдома була створена в 2012 році у структурі хоспісу. Перший дитячій хоспіс в Україні відкрився в кінці 2013 року в м. Надвірна. Кошти для нього зібрали на обласному телемарафоні.