Прикарпаття імпортує з Росії значну кількість товарів


Обсяги експорту товарів суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності області у січні–травні 2018р. становили 388,8 млн.дол. США, імпорту – 337 млн.дол. США.

За інформацією головного управління статистики в області, проти січня–травня 2017 року обсяги експорту та імпорту збільшилися в 1,7 раза. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 51,8 млн.дол. США, коефіцієнт покриття експортом імпорту – 1,15.

Cеред  регіонів  України  за  індексами експорту та імпорту товарів область посіла 2 та 1 місця відповідно.

Партнерами області у зовнішній торгівлі  товарами були нерезиденти зі 102 країн світу. Найбільші експортні поставки здійснювалися до Румунії, Словаччини,  Індії, Туреччини, Польщі, Чехії, Італії, Білорусі, Латвії, Російської Федерації.

Обсяг   експорту   товарів  до  країн  Європейського  Союзу  становив  247,3 млн.дол. США або 63,6% загальнообласного обсягу та збільшився у порівнянні з січнем–травнем 2017р. в 1,6 раза.

У товарній структурі експорту області провідні позиції займали полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них, продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, механічні та електричні машини, деревина та вироби з деревини, мінеральні продукти, живi тварини, продукти тваринного походження, продукти рослинного походження.

У розрахунку на 1 особу населення в області експортовано товарів на 282,4 дол. США,  що відповідає 14 місцю серед регіонів держави.

В обсягах імпорту вагомими були надходження з Російської Федерації, Німеччини, Румунії, Китаю, Польщі. Імпорт товарів з країн ЄС становив 148,3 млн.дол. США або 44% загальнообласного обсягу імпорту, що на 0,4% менше, ніж у січні–травні 2017р.  

Серед імпортних надходжень найбільшу питому вагу займали обсяги мінеральних продуктів, механічних та електричних машин, продукції хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них, недорогоцінних металів та виробів з них.