Прикарпаття має намір долучитися до розвитку залізничного туризму в Карпатському регіоні


Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Басараб запевнив про це на зустрічі в Ужгороді мера міста Вішеу-де Сус (Румунія) Васіле Комана, голову Громадської ради при Закарпатській облдержадміністрації Федора Харуту і доктора Ігоря Діра.

За словами посадовця, Івано-Франківська облдержадміністрація зацікавлена проектом розвитку залізничного туризму на вузькоколійних залізницях  в Карпатському регіоні. «Ми готові докласти максимум зусиль щодо розвитку цього проекту та його реалізації з подальшим приєднанням гірських залізниць колії 750 мм до розгалуженої міжнародної туристичної мережі, - наголосив Сергій Михайлович.- Ми хочемо спільно  вивчити стан справ з вузькоколійками на Прикарпатті, розпочати проектування та ремонтно-відновлювальні роботи залізничних колій, які ще збереглися".

Управлінець  вважає, що залізничний туризм на вузькоколійних залізницях в Карпатському регіоні України має широкі перспективи. «Реалізація цього проекту сприятиме взаємовигідній співпраці в економічному і соціальному розвитку, збереженні навколишнього середовища і природно-заповідного фонду Карпат, недопущення потенційних екологічних загроз ризиків для населення, беручи до уваги особливості технічних параметрів для експлуатації і розвитку транспортної інфраструктури гірських територій, - підкреслив Сергій Басараб. - Також підтримаємо  у свою чергу промисловий потенціал наших територій, ефективний розвиток туристичної галузі і задоволення соціальних потреб жителів Карпатського регіону».

Область має намір підписати відповідний Протокол про співробітництво між учасниками проекту, спрямований на розвиток туристичних перевезень залізничним транспортом в Україні.

На зустрічі в Ужгороді також мовилося про налагодження партнерських стосунків між Прикарпаттям і румунськими містами, про соціально-економічну співпрацю та підписання договорів про міста-побратими, реалізацію "малих" проектів між адміністраціями міст в рамках транскордонного співробітництва.