Прикарпаття на 15 місці в Україні за промисловим виробництвом


У 2016р. питома вага Івано-Франківщини у загальному обсязі реалізованої промислової продукції держави склала близько 2%, що відповідає 15 місцю серед регіонів України.

Зручне географічне розташування області, природно-ресурсні та історичні умови посприяли розвитку найбільш вагомих у промисловому комплексі підприємств переробної галузі (44,5% загальнообласного обсягу реалізованої у 2016р. промислової продукції) та з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (44,1%). Інформує головне управління статистики.

Пріоритетним напрямком розвитку переробної промисловості області є виготовлення виробів з деревини, виробництво паперу та поліграфічна діяльність. З виробництва окремих видів продукції область займає провідні місця на державному рівні. Так, питома вага області у виробництві деревини хвойних і листяних порід у вигляді погонажу, профільованого уздовж будь-якого з ребер чи площин, складає відповідно 26,7% та 12,7%, у виробництві шпону, листів для фанери клеєної та деревини іншої, уздовж розпиляної, розділеної на частини чи лущеної, завтовшки 6 мм і менше, плит деревноволокнистих оброблених і необроблених, плит деревностружкових та плит подібних з деревини, необроблених чи лише шліфованих –  18–51%, у виробництві деревини уздовж розпиляної чи розколотої, розділеної на частини чи лущеної, завтовшки більше 6мм, фанери клеєної, шпалер та виробів з паперу для покриття стін подібних – 7–8%.

Серед регіонів України Івано-Франківська область у 2016р. утримала лідерство з виробництва окремих видів хімічної продукції, зокрема, з виробництва смол карбамідних, тіокарбамідних, меламінових у первинних формах, речовин поверхнево-активних органічних, полімерів вінілхлориду у первинних формах (20–42% загальнодержавного обсягу).

Традиційно частка Івано-Франківщини переважає у загальнодержавних обсягах з виробництва предметів одягу, аксесуарів до одягу з хутра і складає майже 45%, головних уборів з фетру хутряного та вовняно-хутряного – понад 64%, шкіри з цілих шкур великої рогатої худоби – 38%.

Майже 18% видобутку нафти сирої, 27% – газу нафтового попутного, одержаного з нафтових родовищ, 6% виробництва електроенергії в країні забезпечують  підприємства Івано-Франківської області.