Прикарпаття на межі великої екологічної катастрофи


Проблеми, пов’язані з погіршенням екологічного стану на території Калуського гірничопромислового району, виникли після закриття калійного та магнієвого виробництв, а також шахт Калуш-Голинського родовища калійної солі, в результаті чого виник ризик затоплення Домбровського кар’єру і засолення водоносних горизонтів.

Домбровський кар’єр експлуатувався з 1967 до 2008 року і був єдиним у світовій практиці відкритим кар’єром для видобутку калійних руд. За весь період експлуатації з Домбровського кар'єру видобуто 50,1 млн. м3 гірничої маси. Балансові запаси, що залишилися, становлять 32 млн. тонн. Про це повідомляє департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації.

Кар’єр заповнений розсолами, які розцінюються як відходи і для подальшого використання (переробки) не потребують спеціального дозволу на користування надрами з метою їх геологічного вивчення.

Існує три ймовірних джерела надходження вод до кар’єру:

1) атмосферні опади, що потрапляють безпосередньо на площу кар’єрного поля і прилеглу територію;

2) притік вод із водоносного горизонту і з-за контуру кар’єру;

3) води, стягнуті з прируслової частини каналу річки Сівки.

Основним джерелом нарощування об’ємів рідкої фази в кар’єрі є атмосферні опади, що потрапляють безпосередньо на площу кар’єрного поля і прилеглі ділянки. Найбільш простим і ефективним способом протидії притоку нових об’ємів прісних вод до кар’єру є водоуловлюючі канави з водозбірниками на нерозкритій поверхні, на бермах уступів у відкладах гіпсо-глинистої шапки та на уступах в соляних породах”, – зауважує керівник департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації.

За його словами, щорічно, у залежності від інтенсивності атмосферних опадів, рівень дзеркала розсолів піднімається на 2-3 м, його обсяг збільшується на 2-3 млн. м3, а з урахуванням надходження в кар’єр вод річки Сівка через північний борт та дренажну траншею, загальний притік вод у кар'єр може сягнути 5 млн. м3 в рік.

Занепокоєння викликає той факт, що абсолютна відмітка рівня рідкої фази у кар’єрі станом на 1 серпня 2015 доходить до рівня 275,3 метра, що є на 2,7 метри нижче показника відмітки середнього рівня підошви водоносного галечникового горизонту. Як наслідок, можна очікувати різке збільшення розвантаження розсолів з кар’єру в галечниковий горизонт. Північний борт кар’єру інтенсивно зсувається і карст переміщується до обвідного каналу р. Сівка, яка протікає на віддалі до 200 м від нього.

Розкривні породи кар’єру, в основному, заскладовано у двох породних солевідвалах, але на них не завершено рекультиваційні роботи, що призводить до виникнення карстових провалів, вимивання солей та засолення навколишніх територій.

Через відсутність розробленої та затвердженої в установленому порядку проектно-технічної документації для виконання природоохоронних робіт в зоні Домбровського кар’єру, що базувалась би на реальних наукових та моніторингових дослідженнях, і враховувала критичні зміни, які призвели до різкого погіршення ситуації, природоохоронні заходи на території Домбровського кар’єру та гірничопромислових об’єктах ДП «Калійний завод ВАТ «Оріана» протягом 2011-2014 років практично не проводилися. 

За таких умов доцільно розглянути виконання таких природоохоронних заходів, як зменшення надходження засолених вод у Домбровський кар’єр шляхом рекультивації зовнішніх солевідвалів та хвостосховищ з використанням сучасних гідроізолюючих матеріалів і технологій. А також важливим є зменшення водопритоку з водоносних горизонтів та річки Сівка на північному борті Домбровського кар’єру. При цьому можна розглядати альтернативні варіанти, починаючи від спорудження „стіни у ґрунті” на північному борті кар’єру та закінчуючи відведенням річки Сівки від нього”, – зазначив керівник департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Ріяфет Гасимов.