Прикарпаття входить в ТОП-30 місць для зимового відпочинку в Україні


Сніг – це чарівна ковдра, в обіймах якої навіть найбільш непоказні куточки цього світу стають світлими і непорочно прекрасними. Час, коли земля засинає під ніжністю білого пуху, настав. У цей період так хочеться зігрітися чаєм, багаттям і веселощами.

Полинути у вир життєрадісних свят, помчати подалі від сірих непогожих днів. Закружляти, врешті-решт, у хороводі новорічної феєрії. Але куди поїхати взимку в Україні? Цього разу IGotoWorld.com поговорить з вами про такі чарівні куточки, де час зупиняється, а казка стає дійсністю. 

Зимовий відпочинок у Карпатах

Косино: теплі води фонтану-ілюзії

Зима – чудовий час для того, щоб зануритися в теплі термальні води. Найоригінальніші курорти України знаходяться в селі Косонь, в оздоровчому комплексі. Вода виливається на вас з гігантського кухля пива, чашки кави, пляшки вина... А головна «родзинка» – неймовірний фонтан, що ніби завис у повітрі!

Ви не любите мороз і часто ставите собі питання: де відпочити в Україні взимку, щоб не замерзнути? Вам сюди. Температура в цих теплих джакузі завжди +41–42 °С. А ще в термальному комплексі працюють 7 оригінальних саун: від соляної і до евкаліптової. Є й крижана печера. До речі, завдяки купальням можна не тільки урізноманітнити дозвілля, але і підлікуватися: відновити нервову систему, усунути проблеми з опорно-руховим апаратом, шлунково-кишковим трактом, серцево-судинною діяльністю.

Джакузі по-карпатськи: чани в Лумшорах

Це село відоме, мабуть, усім: про чудодійні чани у Лумшорах чув багато хто. Воно стало першим, де туристів почали балувати небаченою екзотикою – купання в чанах. Не дивно, адже саме в Лумшорах знаходиться джерело з мінеральною сірководневою водою, яку здавна застосовували для оздоровчих процедур. Чани є у багатьох домогосподарствах – їх близько двадцяти. Якщо хочете просто розслабитися і не знаєте, де відпочити взимку в Україні, вам в Лумшори!

Час діставати лижі: їдемо в Буковель

Говорячи про відпочинок взимку в Україні, було б блюзнірством не згадати про Буковель. Адже це курорт з найбільш розвинутою інфраструктурою, який за короткі терміни здобув небувалу популярність. Більше 60 трас, 16 підйомників, фешенебельні готелі, розважальні центри... Кататися в Буковелі можна до квітня!

У гуцульському маєтку Святого Миколая

Одна з найдивовижніших пригод для дітей під час зимового відпочинку – поїздка в садибу Святого Миколая. І грудень – найкращий час, щоб вирушити назустріч казці. Чудотворець приймає гостей в невеликому українському селі Пістинь, що сховалося в Національному природному парку «Гуцульщина».

Святий Миколай цілий рік живе в просторій дерев'яній гуцульській хаті, а 19 грудня запрягає свої сани. Дітлахів запрошує у світлицю і дарує подарунки тим, хто добре вів себе протягом року. Є тут і цікавий музей новорічної та різдвяної іграшки, де можна познайомитися з колекцією ялинкових Дідів Морозів зі всього світу.

 Етновідпочинок взимку

Веселкові барви Петриківки

Світловий день взимку швидкоплинний, не встигнеш отямитися – а сутінки вже вкрили землю. Коли небо затягнуте сірими хмарами, хочеться прикрасити своє життя яскравими барвами. У цьому допоможуть майстрині з Петриківки. Це село – батьківщина унікального петриківського живопису. Так що саме час зануритися в національний колорит і взяти майстер-клас з розпису. А потім заглянути в історико-етнографічний комплекс «Козацька сотня». Зупинитися можна в етнохаті зі справжньою піччю, у якій так приємно грітися морозними вечорами і ділитися враженнями про зимовий відпочинок.

У вихорі феєричних вертепів: «Шевченківський гай»

Жодне Різдво і відпочинок взимку в Україні не обійдуться без народних гулянь, а народні гуляння – без веселих вертепів. А куди варто їхати за найфеєричнішими дійствами? Безумовно, у Львів! І найкраще з різдвяними традиціями знайомитися в етнографічному музеї народної архітектури і побуту «Шевченківський гай». Це чарівний куточок, де можна просто бродити годинами, милуючись дерев'яними церквами і самобутніми будівлями. На зимові свята тут все наповнюється веселим гомоном вертепів, українськими забавами, і, звичайно ж, колядками.

До козачого коріння: відпочинок на Хортиці

Непереможний козацький дух і досі витає в цих краях. Острів Хортиця – колиска Запорізької Січі, оточена скелями та порогами. З історичним минулим вас познайомить Музей історії запорозького козацтва та історико-культурний комплекс «Запорізька Січ». Невелике містечко з автентичними будівлями, церквою, куренями. Вам покажуть укріплення, зброю, гармати, предмети побуту козаків... З розваг – кінні вистави, навчання українських ремесел, бої на шаблях і безліч інших цікавих речей.

Етнічний колорит Бессарабії

Бессарабія цікава не тільки, коли степ вкритий зеленим килимом. Фрумушика-Нова – це подарунок для душі в будь-який час року і незвична ідея, куди поїхати в Україні взимку. Музейний комплекс розповість про бессарабські традиції, а прогулюючись місцевими вулицями, ви дізнаєтеся все про побут народностей минулих часів та їх життєвий уклад. Вас чекають чудові винні підвали, вівчарний комплекс, міні-зоопарк, знайомство з фазанами та фірмові страви з ягнятини та баранини. А ще тут є цілий парк пам'яток СРСР...

Куди піти взимку в Києві та окрузі

Стародавній Київ

Зима по-князівськи? Легко! Грандіозна реконструкція древнього Києва – парк «Київська Русь» допоможе перенестися в часи князів і лицарів. Середньовічні фестивалі та різноманітні змагання, театралізовані дійства та катання на санях, запряжених кіньми. 19 грудня тут відкриється резиденція Святого Миколая, а на наступний день гостей зустріне сам Дід Мороз. У новорічну ніч усіх мешканців Древнього Києва чекає зимова казка з маскарадом і героями билин.

Зимовий колорит Пирогова

Мабуть, найбільша кількість народних свят здавна припадала на зиму. Ще б пак, адже в холоди так хочеться зігрітися теплом сердець! Не дивно, що з давніх часів до нас дійшла безліч традицій. І зимові свята – саме час з ними знайомитися. Для цього ідеально підійде Пирогів – музей під відкритим небом. Дерев'яні храми, хати 17–20 століть, ціле поле млинів-вітряків! Тут можна провести весь день, оглядаючи старовинні експонати. І навіть покататися у кінській упряжці. Чим не варіант, куди поїхати взимку?

Автентичні святкування в «Українському селі»

Хочете на свята пожити в старовинному селі? Тоді поїдьте в етнокомплекс «Українське село», що в селі Бузова. Тут можна не тільки познайомитися з різними стилями українського зодчества, але і оселитися в етноготелі, обставленому предметами народного побуту. І звичайно, дізнатися, як у старовину жили наші предки, адже на території садиби зібрані хати з шести регіонів України. «Родзинка» комплексу – діючий дерев'яний храм.

В Пущу-Водицю на трамвайчику

А такий відпочинок в Україні взимку найбільше підійде, напевно, закоханим. Романтична подорож на столичному екскурсійному трамвайчику в засніжену Пущу-Водицю – що може бути краще на 14 лютого? Це незвичайне кафе на колесах умчить у світ казкових пейзажів, укритих синім інеєм. Під м'яке постукування коліс можна зігрітися чашкою кави або глінтвейном, послухати романтичні історії кохання. Помилуватися таємничим лісом, яким свого часу захоплювалися Петро I і Катерина II. Дізнатися про інші маршрути екскурсійного трамвайчика можете в цій статті.

Зимова казка у середньовічному замку Радомисль

Перетворіться на один день у героя середньовічної казки! Станьте владиками покоїв у замку-музеї «Радомисль». Це місце, яке ідеально підходить для новорічної ночі, романтичного побачення або казкової пригоди. У цьому замку оживають стародавні легенди: раптом вам пощастить зустріти добру чарівницю! Вас чекає ніч у келії чи в королівських покоях. А вранці – чудові пейзажі ландшафтного парку, острів кохання і зимова прогулянка. Або можна сюди просто з'їздити на день з екскурсією.

Таємничий світ тайги: Міжрічинський парк

Хочеться бути ближче до дикої природи, але так, щоб і не дуже далеко від цивілізації? Всього півтори години їзди від Києва – і ви у справжній тайзі – Міжрічинскьому регіональному ландшафтному парку. Це частина величезного українського Полісся, що тягнеться територією шести областей України. Чим цікава ця місцевість взимку? Тут можна відчути себе слідопитом, вирушивши на екскурсію слідами диких звірів. А водяться і олені, лосі, рисі... Після варто зігрітися: зазирнути в музей традиційних лісових промислів Полісся і спробувати місцевих настоянок.

Уїк-енд в аквапарку: вирушаємо в Бровари

Навіщо їхати в Бровари? За розвагами! В цьому невеликому містечку, розташованому неподалік від Києва, є великий розважальний центр. Його головна «родзинка» – критий аквапарк з прозорим дахом і різноманітними атракціонами. Круті вітражі, басейни, джакузі, бар на воді... Якщо набридли водні розваги – в цьому ж будинку розташувалася «Льодова арена» – великий льодово-спортивний комплекс. А якщо хочеться адреналіну, можна заглянути в картинг-центр: участь у заїзді можуть брати до 50 авто, а розганятися до 60 км/год!

Козацький колорит «Мамаєвої слободи»

Плануєте зимовий відпочинок в Україні? А як щодо різдвяних свят у справжньому козацькому селищі? Такий етноваріант вам надасться у скансені «Мамаєва слобода». Шинок, кузня, дерев'яна церква, скарбниця і багато іншого: тут близько сотні різних об'єктів, стилізованих під поселення 18 століття. На великі свята тут проходять народні гуляння. Так, 7 грудня, на День Катерини, запрошують на ворожіння та козацькі розваги, а 8 числа запрацює резиденція Святого Миколая.

Зимові пейзажі Поліського заповідника

А чи не вирушити на побачення з дикою природою? В Поліському заповіднику ви можете відчути себе справжнім слідопитом. Лосі, рисі, зайці, кабани почувають тут себе повновладними господарями. Можна йти по тій же стежці, де зовсім недавно пройшов вовк, і навіть натрапити на залишки його добичі. Крім полювання по слідах, у цьому загубленому світі безліч цікавого. Наприклад, українське Полісся дбайливо зберігає пам'ять про древлян, що раніше населяли цю землю. Дізнатися більше можна в музеї під відкритим небом «Древлянське село».

Зимова прогулянка по старовинному парку

Старовинний парк «Олександрія», що в Білій Церкві, з його знаменитим Китайським містком, романтичними руїнами і могутніми деревами. Прогулянка по ньому в морозний день залишить яскраві враження. А далі можна осідлати вороного, вирушивши в Жашківський кінноспортивний комплекс, де розводять елітних скакунів. Скористатися можна, наприклад, цією екскурсійною пропозицією.

Зимові тури і екскурсії

Чарівні замки

Пам'ятаєте чарівний замок з улюбленої всіма казки про Лускунчика? Сяючі зали з безліччю свічок у срібних люстрах, золочені башточки, крихітні танцюючі чоловічки... Перенестися в казковий світ палаців дуже легко – достатньо вирушити в тур по Західній Україні. Тут збереглося багато середньовічних замків. Дубенський, Луцький, Збаразький замки, Вишневецький палацовий комплекс... Залишається тільки від чистого серця повірити в диво і прислухатися, що ж повідають старовинні стіни...

Світ новорічних чудес: фабрика ялинкових іграшок

Ви коли-небудь бачили, як з маленької колбочки народжується сяюча іграшка? Ні? Тоді неодмінно варто заповнити цей пробіл! А заодно і зануритися в чарівну атмосферу новорічних свят, поїхавши на Клавдіївську фабрику ялинкових іграшок. До речі, ви можете не тільки побачити, як на ялинкових іграшках оживають зимові пейзажі, але і пройти майстер-клас з розпису.

Париж по-українськи: їдемо в Чернівці

Тим, хто опиняється у цьому місті, здається, що вони зовсім не в Україні. Ніби перенеслися в якусь європейську країну. Ну, хоча б у Францію. І милуються архітектурними красотами старовинного Парижа. І нічого дивного в цьому немає. Чернівцям вдалося зберегти чудову красу – будівлі, зведені ще за часів Австро-Угорщини. Однією з найбільш примітних споруд є 135-річний Чернівецький національний університет імені Ю. Федьковича.

Усе про гетьманів: екскурсія в Батурин

Усе те, про що ми читали в книгах по історії ще в школі, оживає, як тільки потрапляєш у Батурин. Знамениті українські полководці, великі гетьмани колись ступали саме по цих каменях. Невідомі досі деталі розкриваються перед тим, хто потрапляє на екскурсію в історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця». А як багато нагадує в тутешніх краях про часи Богдана Хмельницького... З Києва можна взяти екскурсію в Батурин за 395 грн.

Катаємося на санчатах і ліпимо горщики в Опішні

Про це українське село знає вся Україна. Адже кераміка з Опішні славиться здавна. Чому б не влаштувати собі екскурсію вихідного дня і не познайомитися з тутешніми гончарами? Ви зможете доторкнутися до чарівництва гончарного мистецтва, взявши майстер-клас. Ну а крім того, ви зможете забрати із собою яскраві фотографії – в Національному музеї українського гончарства більше 35 тисяч унікальних експонатів! Можна зупинитися в хаті, яка опалюється справжньою піччю. Тільки уявіть: після насиченого дня на санчатах і різноманітних майстер-класів ви сидите біля печі, де потріскують дрова, насолоджуєтеся смачною вечерею і ділитеся враженнями!

Зимова казка в Мукачеві

Все-таки, щось є в цьому містечку казкове. Акуратні споруди, вишукана архітектура чимось нагадують чарівні пряникові будиночки. Або ні, навіть чарівні марципанові замки! Щорічно в це тихе містечко приїжджають туристи з різних країн. Замок Паланок, Медовий дім, Білий дім князів Ракоці... І не забудьте скуштувати елю в «Кельтському дворі» і пройти за цим посиланням, щоб дізнатися про зимове Мукачеве більше.

Відпочинок взимку біля води

Бердянськ – відпочинок біля зимового моря

Зима на море? А чому б і ні! Зазвичай до узбережжя ми тягнемося влітку, поніжитися на сонечку. Але помилуватися холодними морськими пейзажами теж не завадить. А в Бердянську прибережна зона затоки частенько замерзає, багато хто любить фотографуватися на тлі скутого кригою моря. Ну і не варто забувати, що під час поїздки до Бердянська потрібно обов'язково познайомитися з оригінальними скульптурами цього міста, якими воно славиться на всю Україну.

Завжди нова Одеса

Є міста, які прекрасні в будь-який час року. І «Перлина Чорного моря» – якраз таке місто. Одеса-мама чекає, незважаючи ні на що. При чому скільки б разів ви не їздили в це місто, все одно вам таки буде чим себе зайняти. Якщо традиційні прогулянки по Приморському бульвару, Дерибасівській та милування Оперним театром вже наскучили, вирушайте на пізнавальні екскурсії. Наприклад, можна дізнатися 100 таємниць Французького бульвару, поринути у світ кримінальної та літературної Одеси, влаштувати екскурсію по міських базарах. Або спуститися у катакомби, в решті-решт! Може, там погрієтеся – взимку і влітку температура в підземних лабіринтах однакова. Ну і не забувайте про традиційні новорічні свята, якими так пишається Одеса!

Зимова рибалка на Шацьких озерах

Водойми відомих Шацьких озер, звичайно ж, багаті на рибу. Тут ви дізнаєтеся самі, що собою являють особливості української національної риболовлі! Можна орендувати котедж біля озера, як і спеціальне спорядження для риболовлі взимку. Місцеві власники готелів запевняють, навіть якщо улов буде малий, рибою вас все одно нагодують. До речі, при бажанні в цих краях можна помилуватися Петропавлівською церквою, відвідати Зимненський Святогірський Успенський жіночий монастир, побачити радіотелескоп «Уран-3» і, звичайно, найромантичніше місце – острів на озері Світязь.

Духовний відпочинок взимку

Цілющі джерела: до озера Святої Анни

Січень – місяць насичений релігійними подіями. Адже православні відзначають одне з головних свят – Різдво Христове. Під час різдвяних канікул багатьом хочеться відвідати святі місця. Одне з місць паломництва – купальні в селищі Онишківці. Тисячі людей вирушають сюди за зціленням. Навіть взимку вода в джерелі Святої Анни не замерзає: її температура завжди +5 °C. Поблизу від купалень знаходиться знаменита святиня – Свято-Успенська Почаївська лавра.

До мощей святого Валентина: Самбір 

А ви знали, що мощі святого Валентина, того самого, який допомагав з'єднатися люблячим серцям, перебувають в Україні? Переконайтеся самі – вирушайте в невелике містечко Самбір, що на Львівщині. У храмі Різдва Пресвятої Богородиці їх зберігають вже понад 250 років. Найбільш людний день – 13 лютого, коли мощі святого, що зберігаються в кришталевому ковчегу, виносять для поклоніння. Багато закоханих пар приїжджають на 14 лютого, щоб зміцнити свої почуття. А ті, хто ще не знайшов свою другу половинку, просять у нього заступництва.

У колисці українського православ'я: екскурсія в Лавру

Різдво буде незабутнім, якщо на свята ви побуваєте в духовній скарбниці України. Найбільший монастир Східної Європи і колиска православ'я Київської Русі – це Успенська Києво-Печерська лавра. Тисячі людей щороку приходять до святині, щоб помолитися і побачити її чудеса. Тут, у темряві підземель, протягом століть зберігаються нетлінні тіла святих. Стародавні фрески і чудотворні ікони, безліч церков і цілющих джерел – усе це постане перед поглядом під час екскурсії по Києво-Печерському історико-культурному заповіднику. На його території безліч унікальних музеїв – наприклад, Музей історичних коштовностей України або Музей книги і друкарства України.