Приречені вмирати стоячи: ТОП-5 найстарших житлових будинків Івано-Франківська


В Івано-Франківську до реєстру пам’яток архітектури місцевого значення внесено майже 600 будівель і споруд. Серед них є будинки, які уже більше століття служать житлом для пересічних іванофранківців.

Визначні споруди, храми, адміністративні та освітні заклади є достатньо відомими пам’ятками архітектури. Проте мало хто знає, що в нашому місті є непримітні житлові будинки, які уже понад 130 років не змінюють свого призначення.

На основі реєстру пам’яток архітектури місцевого значення, проект «Побудовано» підготував ТОП-5 найстаріших багатоквартирних житлових будинків Івано-Франківська.

1. Двоповерховий будинок за адресою вул.Площа Ринок, 8.

Це колишня "кам’яниця двірська". Збудовий будинок у 1780-х роках. Зараз тут на першому поверсі розміщені дрібні крамниці. Другий поверх - житловий. Загалом будівля у занедбаному стані, а фасад непривабливо заліплений зовнішньою рекламою і вивісками. 

 

 

2. Будинок за адресою Галицька, 9 збудовий у 1827 році.

В той час 3-поверховий житловий будинок був справжньою багатоповерхівкою. Сьогодні ж перший поверх його має комерційне призначення. Ця пам'ятка архітектури є частною архітектурного ансамблю довкола міської ратуші. Відтак, фасад будівлі відреставрували, а будинок підтримують в нормальному технічному стані.

 

 

3. Будинок на розі вулиць Шевченка і Гординського збудований у 1877 році.

Це 2-поверховий житловий будинок, адреса - Шевченка,32. Будівля нічим особливим не відрізняється на фоні пам'яток архітектури вздовж вулиці Шевченка. Проте у цій споруді уже майже 140 років живуть мешканці Івано-Франківська.

 

 

4. У 1880 році на сьогоднішній "стометрівці" збудували одразу три будинки-близнюка. 

Перші поверхи традиційно займають дрібні комерційні структури. Фасад пам'яток архітектури хоч і отримав косметичний ремонт, але вщент завішаний зовнішньою рекламою і рекламними вивісками. Адреса будинків: Незалежності, 33 /35 /37.

 

5. Двоповерховий будинок по вулиці Франка, 9 зведений у 1886 році.

Чим дальше пам'ятки архітектури від очей туристів, тим менше уваги приділяють відновленню фасаду і її ремонту. Сумна доля не оминула й цей будинок. Проте уже 130 років дехто з іванофранківців впевнено називає його своїм Домом.

Перший поверх, стандартно, займають магазинчики.

 

Час від часу активні мешканці міста піднімають проблему збереження вигляду архітектурних пам'яток Івано-Франківська та догляд за фасади історичних будівель. У Франківську є перелік пам'яток архітектури, куди внесено 592 будівлі

Власникам квартир у будинках, які визнані архітектурною пам'яткою, міська влада створила окремі рекомендаціїї щодо догляду та збереження автентичного вигляду архітектурних пам'яток. Якщо Ви живете у такому будинку, то радимо передивитися, чи не потрібно Вам провести ремонтні роботи чи оновлення фасаду.

Переглянути рекомендаціїї та вимоги до власників архітектурних пам'яток можна тут, клацнувши на гіперпосилання.