Приватний детектив у Станиславові


На початку ХХ ст. в нашому місті не було приватних детективних бюро, але це зовсім не означає, що мешканці Станиславова не користувалися такими послугами.

Адже агенції приватних детективів успішно працювали у Львові, Відні та інших містах, пише ЗК

У липні 1913 р. міська преса повідомила про віденського приватного детектива Макса Розенталя, який за дорученням одного з мешканців міста слідкував за багатим станиславівським купцем-євреєм. На жаль, кваліфікація віденського «Шерлока Холмса» залишала бажати кращого. Купець не просто викрив небажаного «опікуна».

Детектив настільки йому набрид, що купець звернувся до поліції, щоб та арештувала невмілого сищика. Стражі порядку й справді забрали детектива до відділка, але, перевіривши його особу, милостиво відпустили. Варто зауважити, що така безпорадність не була типовою для тодішніх «Холмсів». Здебільшого цією справою займалися люди, які мали досвід спілкування з кримінальним світом, траплялися навіть детективи, які в минулому самі були злочинцями, а потім перейшли на бік закону. Детективи здебільшого спеціалізувалися на справах, котрими поліція займатися не хотіла, наприклад, втеча дитини. Вони також стежили за чоловіками і дружинами, яких підозрювали у невірності. Це ще на початку ХХ століття було дуже великим сегментом їхньої роботи. За свої послуги сищики брали недорого – звернутися до них могла собі дозволити й людина середнього достатку.