Привіт від Коломойського: Чому відмінили рейси "Turkish Airlines" до Івано-Франківська?


Вчора, 28 квітня стало відомо, що авіакомпанія "Turkish Airlines" скасувала рейси Стамбул-Івано-Франківськ. Офіційна версія - через обмеження аеропорту.

Як відомо, щоденні рейси турецької компанії зі Стамбулу до Івано-Франківська запровадили наприкінці березня, тобто всьго лиш місяць тому. Тож така швидка відмова виглядає як мінімум дивною. Навіть якщо врахувати причину - ремонт смуги. Адже очевидно, що така серйозна компанія мала врахувати стан злітної смуги при запровадженні рейсу.

Втім, як пише видання avianews.com, ініціатива відміни рейсів фактично надійшла від франківського аеропорту. Авіакомпанії надіслали листа про те, що комісія під час вивчення поверхонь аеродрому виявила тріщини і лущення бетонних покриттів . Відтак, комісія визначила, що аеродром може обслуговувати не більше 10 операцій на добу при цьому загальна вага кожного повітряного судна не повинен перевищувати 50 тонн. Тому, такі обмеження унеможливлюють комерційне використання авіалайнерів типу Airbus A319, які літали на рейсах Turkish Airlines між Івано-Франківськом і Стамбулом.

Відповідно, авіакомпанія була змушена відмінити рейси принаймні до закінчення ремонту. Здавалось б, нічого незвичного тут немає - аеропорт доволі старий і давно лякає туристів своїм зовнішнім виглядом. Втім, якби не важлива деталь - міжнародний аеропорт "Івано-Франківськ" з 2010 року знаходиться у концесії ТОВ "Скорзонера", що є власником курорту "Буковель" та належить до орбіти олігарха Коломойського. 

Тут треба нагадати, що донедавна до Івано-Франківська літали лиш літаки авіакомпаній «Дніпроавіа» і МАУ. Як відомо, їх також котролюють фірми, що вважаться близькими до власника групи "Приват" Ігоря Коломойського.

Наостанок треба нагадати, що раніше Turkish Airlines була змушена припинити польоти між Стамбулом і Дніпропетровськом через відмову українського аеропорту обслуговувати рейси. Міністр інфраструктури Володимир Омелян назвав ситуацію, що склалася комерційним конфліктом двох компаній і заявив, що підстави для втручання в нього Мінінфраструктури або Державіаслужби відсутні.

Тож виникає логічне запитання: Це співпадіння чи спроба компаній олігарха Коломойського позбутись конкурентів?