Псевдоправоохоронці виманюють у прикарпатців гроші за користування забороненими сайтами


У зв'язку із блокуванням на території України доступу до окремих інтернет-ресурсів у шахраїв з'явилося нове поле для діяльності - вони відшукують осіб, які продовжують користуватись цими ресурсами і від імені правоохоронних органів, зокрема кіберполіції надсилають повідомлення про порушення законодавства з вимогою сплатити штраф.

Користувачі соцмережі отримують SMS або листи на електронну пошту. Про це в мережі розповів начальник відділу протидії кіберзлочинам в Івано-Франківській області Іван Канюс.

"Пам'ятайте, що штраф це вид адміністративної або кримінальної відповідальності, який застосовується уповноваженою особою або судом за результатом розгляду матеріалів адміністративної справи чи кримінального провадження до особи, провину якої доведено у суді. Заочно (без участі особи та її відому) таке рішення не може бути прийнято. Оплата штрафів здійснюється виключно на офіційні рахунки відповідних державних органів та в жодному разі не здійснюється на карткові рахунки, електронні гаманці та мобільні номери. Будете пильні та не втрачайте здорового глузду", - закликав Канюс