Психологічний терор: Посередник «Укртелекому» тисне на прикарпатців


На листі-попередженні про заборгованість, надісланому жителеві міста Івано-Франківська Дмитрові Антоняку невідомою для нього фірмою з Києва ТОВ «Кредит експрес Юкрейн Ел. Ел. Сі.», не вказано точної адреси відправника. Замість офіційного логотипу фірми, яка є повіреною особою ПАТ «Укртелеком», угорі чорним по білому красується напис: «Підозра у шахрайстві» і зображення шматка колючого дроту, а внизу — сторожової тюремної вежі...

Психологія страху

Такою «страшилкою», з’ясовуємо, фірма «Кредит експрес Юкрейн Ел. Ел. Сі.», про яку колишній користувач телекомунікаційними послугами вперше чує і з якою не укладав жодної угоди, нагадує пенсіонерові, що у нього існує заборгованість в розмірі аж... 129 грн 44 коп. за невиконання умов угоди перед ПАТ «Укртелеком», пише газета Галичина. 

До речі, йдеться про перше попередження. Почитаємо «супровідний лист до заяви про кримінальне правопорушення за ст. 190 ч. 1 КК України» зі збереженням стилю авторів, від якого у пенсіонера ледь не стався серцевий напад і який привів чоловіка у сльозах до редакції «Галичини»: «Антоняк Дмитро Федорович, у Вас існує заборгованість в розмірі 129,44 грн за невиконання умов договору про надання телекомунікаційних послугѕвід 09.08.2007 перед ПАТ «Укретелеком». Антоняк Дмитро Федорович, Ви не виплатили заборгованість, не дотримувалися домовленостей та уникали контакту зі співробітниками ТОВ «Кредит експрес, Юкрейн Ел. Ел. Сі.». В результаті вищесказаного можемо зробити висновок, що, отримавши надані послуги, Ви не мали наміру виконувати взяті на себе зобов’язання. Це дає підстави підозрювати Вас у шахрайстві. Незалежно від розміру заборгованості існує факт умисної несплати боргу! ТОВ «Кредит експрес Юкрейн Ел. Ел. Сі.» підготовило проект заяви до прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу проти Вас за ознаками діяння, що має склад злочину. Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до ст. 190 ККУ максимальною санкцією за скоєння шахрайських дій (далі виділено жирним шрифтом. — Авт.) є позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна». 

І насамкінець начальник департаменту примусового стягнення заборгованості київської фірми зазначає «умови для добровільного вирішення питання» і надає боржникові реквізити для погашення заборгованості.

Як аукнеться,  так і відгукнеться

Кількість користувачів стаціонарними телефонами в Івано-Франківську невпинно зменшується. Для цього є чимало причин, а за такого ставлення до користувачів, яке нам описав Дмитро Антоняк, кількість охочих мати справу з «Укртелекомом» не побільшає. Бо застосування методів «психології страху» повіреними фірмами-посередниками з примусового стягнення заборгованості не лише принижує гідність користувачів і  балансує на межі закону, а й чотири роки після початку Революції гідності відгонить міліційними замашками.

Дмитро АНТОНЯК, житель Івано-Франківська, пенсіонер:

— Я упродовж двадцяти років користувався стаціонарним телефоном, але через матеріальні обставини вирішив відмовитися від послуг «Укртелекому» і цього року восени написав заяву. Але мій телефон відключили аж через місяць. Жодних офіційних повідомлень від «Укртелекому» я не отримував. І раптом у листопаді — оцей лист про заборгованість. Я сплатив означену заборгованість попри те, що з сумою не погоджуюся, і звернувся за поясненнями у міське відділення «Укртелекому». Керівник сказав, що то фірма-посередник надіслала листа, і категорично відмовився покласти свій підпис на ньому. Справа не в сумі боргу, бо що там якихось понад сто гривень, а в приниженні і у звинуваченні мене в шахрайстві. Я ледь інфаркту не дістав. Мій внук каже, що навіть за вбивство людини не дають означене у листі можливе покарання.

...Такі листи «щастя», передбачаємо, одержав в Івано-Франківську не лише Дмитро Антоняк. Тож у схожих ситуаціях радимо людям щонайперше звертатися з позовами до суду на ту фірму, яка своїми листами-«страшилками» про заборгованість принижує людську гідність і намагається у сфері комунікаційних послуг запровадити репресивну методику психологічного терору.