Рада підтримала у першому читанні закон про приватизацію


Україна регулярно повинна здійснювати виплати за зовнішніми зобов‘язаннями. Оскільки малий та середній бізнес переживають не найкращі свої часи, незабаром ці борги не буде чим покривати. Тому нам і необхідна приватизація держпідприємств.

Таку думку в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Перші про головне. Коментарі» висловила політичний експерт, директор Інституту практичної політики Богдана Бабич.

«Я погоджуюсь, що у нас половина державних підприємств «мертві», вони вже давно банкрути і нікому не потрібні, це зайвий баласт. Понад те – ми вже бачимо, що весь світ переходить до модернізованіших підприємств, а у нас деякі фірми навіть не можуть опалювати свої приміщення», – зазначила Богдана Бабич.

За її словами, раніше, коли ціни на енергоресурси були значно нижчими, то ці приміщення ще можна було опалювати, але зараз це практично неможливо.

«Тому логічно, що баласт потрібно прибирати. Більше того, у бюджеті є рядок – «виплати за зовнішніми зобов'язаннями», тобто ми повинні покривати борги. А чим їх покривати, якщо у нас малий і середній бізнес не дуже розвиваються. Більше того – можемо спостерігати, як дуже багато підприємців виїжджали закордон», – заявила політичний експерт.

Тому, уряд ледь не в повному складі намагався переконати народних депутатів, що приватизація державних підприємств необхідна задля наповнення бюджету.

«Їм вдалося це зробити, і тепер ми маємо запущений процес приватизації. Помітно, що Міжнародний валютний фонд тут грає дуже велику роль, і фактично, всі важливі питання та реформи відбуваються під його тиском. У мене є пропозиція: навіщо нам витрачати кошти на утримування такого великого державного апарату, якщо МВФ може напряму здійснювати управління? Тоді не доведеться даремно витрачати кошти», – іронізує директор Інституту практичної політики.