Рада підтримала звернення про автокефалію для УПЦ


Верховная Рада підтримала звернення Президента до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із проханням видати Томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 268 народних депутатів.

"Верховна Рада України постановляє: підтримати звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні", - йдеться у постанові.

У своєму Зверненні Президент просить Вселенського Патріарха Варфоломія надати Томос про автокефалію Православній церкві в Україні.

"Як глава держави Україна, який представляє її громадян, в тому числі і тих, які належать до української православної спільноти, які, завдяки Хрещенню, отриманому від Константинопольської Матері-Церкви 1030 років тому, сповідують православну християнську віру, прошу Вас надати Томос про автокефалію Православній Церкві в Україні", - йдеться у зверненні.

Як заявив Петро Порошенко з трибуни Верховної ради, питання автокефалії УПЦ виходить далеко за межі церковного. За словами Президента, йдеться про наше остаточне унезалежнення від Москви... Тут не лише релігія, тут - геополітика.

"А для мене справа утвердження незалежної помісної церкви - такої ж ваги, як здобуті безвіз та Угода про асоціацію з Євросоюзом. Як наша спільна з вами боротьба за членство в Євросоюзі та членство в НАТО, які ще попереду. Це - питання національної безпеки і нашої оборони у цій гібридній війні, бо Кремль розглядає російську церкву як один із ключових інструментів впливу на Україну", - заявив Порошенко.

За словами Президента, афтокефалія УПЦ видалить елементи "русского мира" в Україні.