Reuters прогнозує Україні інфляцію, гіршу за 1996 рік


Ціни в Україні цього року будуть рости такими темпами, яких країна не знала з 1996 року.

Про це говориться в щомісячному огляді агентства Reuters, передає Еспресо.TVз посиланням на "Голос Америки".

Причиною тому - різке падіння гривні і підвищення цін на комунальні послуги відповідно до програми МВФ з надання антикризової допомоги.

Аналітики 14 українських банків і брокери допускають підвищення інфляції до 36 відсотків у 2015 році з 24,9 відсотка у минулому році.

У 1996 році споживчі ціни зросли на 39,7 відсотка, а ВВП скоротився на 10 відсотків. У той момент Україна переживала майже десятирічну економічну кризу, що почалася після розпаду Радянського Союзу і здобуття країною незалежності.

Торік обсяг української економіки скоротився на 6,8 відсотка на тлі політичних хвилювань і зростаючого конфлікту з Росією.

Цінова спіраль і жорстка монетарна політика Центробанку обмежать можливості для кредитування, які потрібні українській економіці для відновлення позицій в 2015 році, вважають українські аналітики, опитані Reuters.

У квітні аналітики прогнозували річну інфляцію на рівні 31,8 відсотка, але їх прогноз погіршився, після того як індекс споживчих цін підскочив до 45,8 відсотка в річному численні.

У лютому цей показник становив 34,5 відсотка, а в січні - 28,5 відсотка.