Річниця патрульної поліції: Найрезонансніші зустрічі водіїв з франківськими копами


За тиждень франківська поліція відзначить річницю роботи. Весь цей час патрульні були під пильним оком франківців. За їхньою роботою ревно слідкували та за будь-який поступ критикували.

Загалом з перших днів своєї роботи патрульні викликали схвалення у містян. Перш за все, через фіксацію порушень ПДР посадовців та багатіїв. Вистачало й резонансних затримань. Звичайно, не обійшлось й без промахів з боку копів. Кореспондент Бліц-Інфо вирішив зібрати найцікавіші випадки зустрічі прикарпатців з патрульною поліцією. 

Впливові і не дуже

Окрім пересічних людей патрульні часто зупиняли й публічних осіб. Поведінка в так званої української еліти під час зустрічі з копами була різною. Частенько вони всіма силами намагалися показати свою «всесильність», натомість - добряче смішили користувачів соцмереж.

Так у перші дні роботи патрульні затримали нетверезого водія на Пасічній. Та більше уваги привернув його товариш, який намагався натиснути на патрульних своїм «авторитетом».  Розповідав, що Пасічна – то його район, пропонував вийти один на один та розповідав, що "завтра з старшим буде пити каву, їсти мнясо та всьо рішати" І це ще далеко не все. Серед погрозливих реплік "укропівця": «Тут муха не пердить без мого дозволу», «Зараз я набираю братву, і тут буде триста чоловік», «Ви на Пасічній вопше нічого рішати не будете». «Королем» Пасічної виявився колишній кандидат в депутати до Івано-Франківської міськради від партії «УКРОП» Михайло Мовчан.

Ще одним резонансним випадком зустрічі з патрульними у Франківську без сумніву можна назвати затримання колишнього депутата міськради, регіонала Ігоря Халаменди, більш відомого в місті як «Бура». Патрульні понад півгодини гнались за позашляховиком кримінального авторитета, аж поки той не зупинився у кюветі. Його затримали та перевірили на вміст алкоголю і наркотиків у крові. І недаремно, адже виявилось, що «Бура» вживав кокаїн.

Депутат облради від "Батьківщини" Василь Гладун попався копам аж тричі. Спершу його зупинили через неправильну зупинку та розмову по телефону за кермом, а втретє обранець сів за кермо нетверезим. Мало того, він ще й погрожував полісменам за зупинку, то обіцяючи визвати шефа поліції на сесію, то грозився "наказати інспектора", то намагався "все порішати" у телефонній розмові з очільником поліції Дмитром Міхальцем. Словом, всіма можливими способами намагався залякати поліціянтів, аби уникнути відповідальності і не платити штраф. Втім, це не допомогло. А після розголосу в ЗМІ, депутат Гладун посмирнішав і навіть перепросив копів за свою поведінку.

Вигадливі водії-п’яниці

Частенько франківці попадаються нетверезими за кермом. Не зупиняють їх ані чималі штрафи, ані можливість летального випадку. Більшість таких водіїв трапляють патрульним вночі.

Зокрема, нещодавно патрульні зупинили автівку з непрацюючою підсвіткою номерного знаку. Під час спілкування з жінкою-водієм запідозрили, що вона може перебувати у стані алкогольного сп'яніння і запропонували пройти тест. Однак жінка довго відмовлялася проходити тест на вміст алкоголю у крові, а потім заявила, що не знає і не розуміє української мови, тому спілкуватися з поліціантами не буде. Після кількахвилинної розмови англійською водій все ж згадала рідну українську мову.

Ще одна жінка-водій влаштувала справжні розбірки з патрульними і навіть вигадала, що вагітна від патрульного, лиш аби не проходити тест на алкоголь. Порушниця навіть вдавалась до флірту, але це не допомогло уникнути покарання.

Ще один неадекватний водій попався франківським патрульним зовсім нещодавно. Чоловік відмовлявся пройти тест на вміст алкоголю в крові, погрожував всіх порубати та вихвалявся грамотою від Ющенка, "яку може винести з хати". А ще обіцяв залишити копів без роботи і розповідав про власні спортивні досягнення, при тому погрожуючи їх всіх порозкидати. Все це пересипав відбірною лайкою.

Поліцейські також неодноразово зупиняли таксистів, що перебували у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Так тільки за тиждень один і той же водій під дією наркотиків попався патрульним тричі. Востаннє патрульні навіть евакуювали його авто на штрафмайданчик. А у самій службі таксі від таксиста-наркомана відхрестилися. 

Скривджені протоколом та їх захисники

Траплялось, дрібне порушення через конфліктних водіїв, або їх захисників перетворювалось на справжній скандал. Зокрема, у жовтні оскаженілий натовп хотів розправитись над патрульними на захист водія, що залишив автівку за півтори метри до пішохідного переходу. Той в агресивній формі зреагував на складений адмінпротокол - почав штовхати поліціянтів. В той час навколо уже зібрався чималий натовп. Далі події розвивались ще стрімкіше – патрульні витягнули газовий балончик та в метушні він опинився на тротуарі. Водій підхопив його та почав бризкати в обличчя поліцейським, а в натовпі стали кричати "Бийте їх!!!"

Ще одна захисниця скривджених протоколом трапилась копам нещодавно - 24-річна жінка добряче облаяла копів за зупинку її п’яного товариша-водія. У підсумку адміпротокол склали і на неї. До слова, така ситуація у Франківську далеко не поодинока.

А франківська білявка Дана Орленко завдяки зустрічі з патрульними прославилася на всю країну, адже сюжети про цей випадок показали майже всі центральні канали. А копи лиш зробили їй зауваження через неправильне паркування. Та на вимогу надати посвідчення водія жінка, використовуючи ненормативну лексику, погрожувала звільнити поліцейських одним дзвінком, подати на них до суду, та наголошувала, що ті "загралися у поліцейських". За таку поведінку скандальну білявку одразу ж нарекли франківською «Свєтою» – на честь її київської «колеги».

Редакція Бліц-Інфо просить оцінити роботу патрульної поліції за рік.