Рідкісні породи дерев вирощують на селекцій плантації у прикарпатському селі


Коломийщина має єдину на Прикарпатті селекційну плантацію модрини європейської, білої ялиці та дугласії.

Вирощують ці рідкісні породи у лісонасінневому господарстві Держлісгоспу, що знаходиться у Великій Кам’янці. З приходом весни там розпочалася активна робота. Наразі прокладають мінералізовані смуги для захисту насаджень від пожеж та готуються до посадки нових саджанців.

Організація лісового насінництва на селекційній основі спрямована  на масове отримання насіння із цінними спадковими властивостями та високими посівними якостями. Для цього спеціально створюють лісонасінневі бази. Лісонасінневе господарство Коломийського Держлісгоспу знаходиться у Великій Кам’янці. Діє вже понад 30 років. Територія угідь складає 50 га. Це єдина на Прикарпатті клонова плантація модрини європейської, білої ялиці та дугласії. 

Насіння, яке заготовляють, раніше переробляли  в господарстві самостійно. Вже зараз знайшли спецобладнання, яке дає більший вихід насіння шишки, то цю процедуру роблять у Львові. Основна частина насіння використовується у господарстві на місці та підрозділах лісгоспу, а решту реалізовують лісгоспам Прикарпаття. У найближчих планах - розширення нових плантацій.

Насіння, яке збирають з дерев у господарстві, спочатку висівають у парнику. Там і визріває садивний матеріал. Навесні його висаджують на плантацію. Якщо з модриною проблем немає, то зі смерекою не все так просто,- розповідають фахівці. Через посушливе літо вологолюбива порода не витримує і сохне.

Лісівники розповідають, що шпилькові насадження найбільш займисті, у голочках сконцентрована велика кількість ефірних олій, які при найменшому підвищення температури чи іскорці спалахують, як сірники.  Тому у Держлісгоспі проводять застережливі заходи. Зокрема, прокладають мінералізовані смуги. Це розорані ділянки завширшки більше 2 метрів, які виконують роль захисного буфера. Їх поновлюють двічі на рік.

Деревця висаджують за спеціальною схемою – на території має бути 60% головної породи, для наших умов діброви – це дуб, супутні породи – липа, ясен, клен, буває у міжряддя, аби не було задерніння Ґрунтів, садять кущі. Напередодні свят Держлісгосп та лісівники просять уважно поводитися з багаттям, аби не нашкодити здоров’ю та природі. У лісових угіддях Коломийщини є спеціально виділені місця, де це можна робити безпечно.