РНБО та Кабмін не хочуть застосовувати всі міжнародні санкції проти Росії - ЗМІ


На засіданні РНБО 25 січня рішення як документ про введення санкцій України не ухвалювалося - було ухвалено принципове рішення про застосування на території України санкцій, запроваджених країнами ЄС, Швейцарською Конфедерацією та G7 стосовно РФ.

Про це у своїй статті дляDT.UA пише Валентина Самар з посиланням низку незалежних джерел видання.

Документ іще готується — відповідне доручення дано Кабінету Міністрів. Уранці в суботу, 31 січня, за дорученням прем'єра Арсенія Яценюка в МЗС намічено провести міжвідомчу нараду, на якій, за словами співрозмовників DT.UA, мають бути конкретизовані сфери застосування санкцій і переліки юридичних та фізичних осіб.

Кілька джерел також повідомили, що в РНБО та уряді вважають, що не всі міжнародні санкції слід застосовувати в Україні. Деякі західні секторальні санкції не можна перейняти один в один через невідповідність українським реаліям. Наприклад, щодо заборони кредитувати російські компанії. Або передачі технологій глибинного видобування нафти.

На сьогодні ясність є тільки щодо складеного в жовтні "чорного списку" політиків, журналістів і діячів культури, який включає близько 800 осіб. Але він досі так і не почав діяти.

"Та найцікавіше, що Україна, скоріш за все, не застосовуватиме санкцій ЄС щодо Криму. Аргументи такі: по-перше, Крим — це Україна, як же ми можемо запроваджувати санкції щодо власної території та громадян. По-друге, "ми вже й так усе там обрубали, що можна було". І ще один співрозмовник повідомив, що санкції стосовно Криму Україна вже запровадила — це нібито передбачено законом про окуповані території. Дозвольте, а що ЄС, США і Велика сімка вплуталися в санкції, вважаючи, що Крим — це не Україна? Чи вони запроваджувалися не для того, щоб Крим був повернутий Україні?" - пише автор.