Роман Олійник: Люди, котрі купують вкрадену ялинку – створюють на неї попит


Напередодні Нового року завжди актуальною темою залишається вирубка ялинок. Ринки, площі, дороги міст переповнені хвойними деревами. Про законність, альтернативу, шкоду та користь ми вирішили дізнатися у першого заступника начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства – Романа Олійника.

Важливість питання, свою участь та відповідальність має відчути кожен громадянин. Більше про те, де вирубують ялинки до новорічних свят, що обирають люди та яку шкоду цей процес завдає природі читайте у розмові, пише Вежа
 
– Яка ситуація з вирубкою ялинок на Франківщині у час підготовки до свят цього року?
 
– Ситуація стабільна кожного року. Ялинки, які ми заготовляємо до свят – це ті, які ростуть під лініями електропередач, на території газових, нафтових трубопроводів, ялинки, які ростуть уздовж доріг, де потрібно робити освітлення, а також ті, які виросли на сінокосах чи пасовищах, інколи ялинками обростають і полонини.
 
Процес простий: щорічно для заготівлі ялинок встановлюються ліміти, які має подати на затвердження кожен з лісокористувачів (лісгоспи, агролісгоспи, національні парки). Ліміт на кількість зрубаних ялинок затверджують в обласній адміністрації, але з погодженням з Міністерством охорони навколишнього природного середовища. Цей ліміт залежить від попиту на ринку. Відверто кажучи, потенційні можливості заготівлі ялинок у нас – дещо вищі. Хоча наші ялинки за якістю суттєво відрізняється від тих, які вирощують на плантаціях. Я бачив ялинки на відповідних плантаціях в Австрії ,Фінляндії, США. Ялинки ростуть серед поля, там десятки років формують їхню крону, роблять дерево ідеально конусним та густим. Наші ж ялинки природні, дикі, вони виростають самотужки, без нагляду. Проте, дивлячись на те поле в Америці, я розумію, яка велика кількість гербіцидів вміщена у них, через що запах цієї ялинки навіть не до порівняння нашим.

– Хто обирає територію, де можна вирубувати дерева?
 
– Цією справою займається лісокористувачі. Спочатку вони готують ділянки, потім попереджують, де саме будуть вирубувати. Далі список цих ділянок подають на затвердження нам, в управління лісового та мисливського господарства. Список ділянок ми передаємо на вимогу всім правоохоронним органам. Як тільки ми затверджуємо список, де будуть вирубувати ялинки, його отримує Державна екологічна інспекція та поліція. Якщо виникають моменти сумніву щодо конкретної території, наші спеціалісти виїжджають на місце для перевірки.
 
На жаль, є лісгоспи, котрі у власності мають ділянки з ялинками і продають їх суб’єктам підприємницької діяльності, котрі закуповують оптом і перевозять на схід, південь чи центр України.
 
Згідно з Наказом Державного агентства лісових ресурсів України, всі ялинки підлягають маркуванню. Раніше ми використовували бирки, прикріплювали до торця, згодом використовували інші бирки із зав’язками. Цього ж року застосовуємо стрічки, які обклеюють стовбурець. Така стрічка має штрих-код і свій номер, де на спеціальному сервері в агентстві лісових ресурсів можна по цьому номеру дізнатися у кого ви придбали свою ялинку. Будь-хто може зайти на сайт та перевірити цю інформацію.
 
0228
 
– Наскільки шкідлива така вирубка ялинок, та чи є альтернатива?

 
– Якщо ялинка вирубана у санкціонованому місці, якщо це зроблено без шкоди для лісу – нічого поганого в цьому немає. Якщо ялинка вкрадена, чи вирубка призвела до деградації певної ділянки лісу, якщо з року в рік там нищиться молодняк – то це шкода. Люди, котрі купують за свої кошти крадене дерево у такий спосіб підтримують цю шкоду. Саме через це я б не рекомендував купувати сумнівні ялинки.
 
На початку двохтисячних, пригадую як вагони поїздів «Червона рута» були переповнені молодими ялинками. Цілі сім’ї, від маленької дитини до літніх людей, долучалися до обробки та вивезення ялинок на схід України. Люди не отримували ні зарплат, ні пенсій, а ялинки завжди залишалися можливістю заробити. Зараз дещо інша соціальна ситуація, аніж була у дев’яностих. Проте, продавців ялинок напередодні Нового року у місті з’являється досить багато. Займатися цим контролем – повноваження всіх правоохоронних органів. Варто розуміти, якщо самі громадяни не будуть купувати ці ялинки – не буде й попиту на них.
 
За незаконну вирубку ялинок існують досить обтяжливі штрафні санкції. Сума цих стягнень регламентується постановами Кабінету Міністрів і складає більше 400 гривень за одне деревце. Ялинка на базарі коштує набагато дорожче.

– Цей процес важко контролювати. Чи можна гарантувати законний продаж ялинок у місті?
 
– Звісно ж, біля кожного не поставиш поліцейського. Цього року окрім наказу про заходи щодо забезпечення охорони хвойних насаджень від незаконного вирубування в новорічний період 2017 року, ми розробили план спільних дій,  разом із органами поліції, екологічної інспекції. Ми формуємо рейдові групи перевірки. Ми розуміємо, що повинна бути альтернатива, тому наші лісгоспи формують певні місця реалізації ялинок. Спільно з міською радою ми визначаємо ті ринки на яких можна привозити і продавати ялинки. Це перший рік, коли патрульна поліція може показати ефективність своєї роботи. Гадаю, що у цьому році ситуація буде кращою, аніж у попередні.
 
– Яку ялинку, на вашу думку, краще обрати в домівку: живу чи штучну?
 
– Можливо у цьому питанні я буду не об’єктивний, але я прихильник живої ялинки. Якщо хтось думає, що штучна ялинка дуже корисна для природи, то це зовсім не так. Пластмаса з якої її виготовили вже нанесла збитки природі.  У нас є молодняки для яких потрібно проводити рубки гілок для догляду, завдяки чому можна відсортувати новорічні ялинки і гілки, то чим це не користь? Вони або будуть зрубані, гнитимуть у лісі, або ж на кілька днів, чи тижнів зроблять свято у домі. Зараз актуально виглядають просто гілочки, які імітують ялинку. Гадаю, що краще обирати природну ялинку лишень тоді, коли вона вирубана там, де належить.
 
– Як обрати живу ялинку правильно? Як знати, що вона вирубана у законний спосіб?
 
– Обирайте ялинки на яких побачите наліплену стрічку, або бирку, яка має затягнутий моток та власний номер.