Російська православна церква розриває зв’язки з Константинополем через українську автокефалію


За підсумками засідання у Мінську синоду Російської православної церкви Митрополит Волоколамський Іларіон, вікарій патріарха московського заявив про повний розрив євхаристичного спілкування РПЦ з Константинопольським патріархатом.

Причиною такого рішення він назвав те, що РПЦ не визнала відновлення у сані патріарха Філарета (УПЦ КП) та митрополита Макарія (голову УАПЦ), а також та рішення Вселенського патріархату про скасування акту 1686 року, який підпорядковував Київську митрополію Москві, та заснування ставропігії Всесвітнього патріархату в Україні, пише Радіо Свобода.

«Всі ці рішення з точки хору РПЦ є незаконними та канонічно нікчемними. РПЦ не приймає цих рішень не буде їм слідувати. Розкол залишається розколом, лідери розколу залишаються ними. А та церква, яка їх визнала та включила в спілкування виключила себе з канонічного поля православної церкви», – заявив Іларіон.

Ці рішення Константинополя Іларіон назвав незаконними та «канонічними злочинами».

Іларіон порівняв ці події з наданням Естонській церкві автокефалії 1996 року та іншими історичними подіями.

У практичному плані це рішення означає, що далі не може буде спільних служінь РПЦ з Константинопольською церквою, не буде спільної літургії священиків двох церков, а вірні РПЦ не зможуть причащатися у храмах Константинопольського патріархату.

Митрополит Іларіон повідомив, що голова УПЦ МП Онуфрій підтримав це рішення. Білоруська православна церква Московського патріархату також підтримала це рішення. Про рішення повідомлять усім іншим помісним церквам.

РПЦ сподівається на те, що Константинопольська церква змінить свої рішення, а до цього євхаристичне спілкування з нею РПЦ буде зупинено, заявив Митрополит Іларіон.