"Розпещена дитина нещасна" - 10 цитат Любомира Гузара про виховання дітей


Сьогодні, 26 лютого, минає 85 років від дня народження українського релігійного діяча, предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Любомира Гузара.

Він народився 1933-го у польському Львові. Середню освіту Любомир здобув в Австрії. А коли йому було 16 років батьки виїхали до Сполучених Штатів. Там хлопець закінчив середню освіту у духовній семінарії Стемфорду штату Коннектикут.

Любомир Гузар вчився та працював у США й Італії. В Україну повернувся після проголошення незалежності. У 2001-му став керівником УГКЦ. Одним з головних завдань Любомира Гузара на чолі церкви було її відродження та поширення на східні терени України.

31 травня минулого року глава УГКЦ помер. Він став одним з небагатьох моральних авторитетів українців на зламі XX-XXI століття. У своїх промовах та виступах закликав до любові, миру та порозуміння. Багато його висловів стали афоризмами.

До дня народження Любомира Гузара Gazeta.ua підготувала добірку цитат про виховання дітей.

1. Головне завдання жінки - виховання дітей. Доручати цю справу іншим іншому - не добре. Мати - це та особа, яка відповідає за майбутнє щастя своїх дітей. Скільки вона присвятить уваги і любові своїм дітям визначає, якими людьми вони підуть у життя.

2. За умови нормального розвитку дитина почне захоплюватися тим, що добре. Оминати те, що її вражає.

Батьки, закохані в гроші, можуть навіть свідомо передати дітям свій матеріалістичний світогляд. Батьки, які на перше місце в щоденному житті висувають справжні духовні цінності, передають їх як найкращу спадщину своїм нащадкам

4. Школи, не тільки дають знання, але також виховують нам повноцінних людей. Через інтернет і подібні технологічні удогіднення дитина сьогодні має неймовірний доступ до знання. Вона багато знає – але не знає, що з тим усім робити. Виховувати – означає навчити, що з усім тим робити.

5. Що батьки думають, про що говорять, як поводяться – формує їхню дитину.

6. Нещаслива та дитина, між батьком і матір'ю якої є постійна незгода та непорозуміння. Ще гірше, коли батьки знущаються з дитини – як у фізичному, так і в моральному плані.

7. Розпещена дитина рано чи пізно почуватиметься нещасною. Вона не завжди зможе отримувати все так легко, як їй це вдавалося в дитинстві.

Батьки мусять ставитися до своєї дитини як до людини. Завдання дуже складне. Але, знехтувавши ним, можна поставити дитину на фальшивий шлях

9. Необхідний елемент – це виховувати дитину в атмосфері тепла і мудрої любові. Діти, які цього не одержали, – це ті, що в той чи той спосіб тікають з дому і блукають вулицями наших міст.

10. Добрий батько випробовує своїх дітей. Випробовує для того, щоб дати їм нагоду показати свою любов.