Розуміємо, що можуть бути позови: франківські активісти перевірили майно суддів


Сьогодні, 8 вересня ГО "Центр Політичних Студій" презентував аналіз відповідності стилю життя до задекларованих доходів прикарпатських суддів.

Робота над аналізом тривала протягом шести місяців. За цей час активісти перевірили майже дві сотні суддівських декларацій та порівняли їх з майном, яке вказане в реєстрах нерухомого та рухомого майна. Неточності знайшли в 13 випадках, інформує кореспондент Бліц-Інфо. 

"Це питання стоїть на порядку денному, адже у нас триває судова реформа. Недоброчесні судді повинні звільнитись, а нормальні - далі працювати. Зараз триває відбір у Верховний суд, а далі буде в місцеві суди. Щоб відбори були якісні потрібно вже сьогодні про це говорити", - переконаний керівник проекту Віталій Світлик. 

Активісти розповідають, що під час аналізу зіткнулись із закритістю судів на всіх рівнях.

"Ми попередньо надсилали запити в суди, з проханням надати контактні номери телефонів. Нам їх не надали, або дали стаціонарні номери на які не відповідають. Надав мобільні номери суддів тільки Богородчанський суд", - каже Світлик.

Активісти пояснюють, що не всі судді уміють правильно заповнювати декларації, тож розуміючи це, вони намагались з ними звязатись.

"Є судді, які вказують у декларації навіть колодязь. Це з їхнього боку чесно, але юридично не дуже правильно. Приблизно тільки 40% заповнили декларації правильно. Тож ми плануємо провести круглий стіл для суддів, де роз'яснимо, як правильно заповнювати", - каже аналітик проекту Михайло Джогола.

Також активісти зауважили, що після публікації статей, громадяни почали активіно повідомляти, що ці судді мають ще багато незадекларованої нерухомості.

"Ми це перевіримо, а тоді опублікуємо результати. Закликаємо людей і надалі повідомляти на сайт sud.if.ua. інформацію про незадеклароване майно суддів",- закликає Світлик. 

За словами Михайла Джоголи, під час перевірки, вони часто стикалися з неточностями у реєстрі.

"Ми перевіряли декларації суддів і брали витяг з реєстру нерухомого майна. Часто знаходили неточності. Наприклад, якщо у судді з Долини є майно на Донбасі, то ми розуміли, що це може бути однофамілець, тож звертались до суддів за уточненням. Частина контактувала і надавала інформацію, а інші зв'язувались після виходу статей", - розповідає Джогола.

Активісти кажуть, що розуміють, що можуть бути судові позови до них за неправдиву інформацію, але громада має знати про статки суддів. 

"Ми не можемо зробити розслідування, але опис декларацій дає змогу, щоб люди побачили і повідомили нам про неточності. Зараз вже є звернення від людей про неточності у деклараціях суддів Коломийського міськрайонного суду і Надвірнянського міського суду", - каже Віталій Світлик.

На завершення активісти пообіцяли, що у разі виявлення порушень з боку суддів, будуть звертатись в НАЗК, щоб їх перевіряли.

До теми: А судді хто? Що декларують прикарпатські служителі Феміди

А судді хто? Приховані квартири, землі та курорти прикарпатських суддів