Рятувальники Прикарпаття навчали громадські рятувальні загони на міжнародному семінарі


З 24 по 27 жовтня в місті Яремче відбувається міжнародний семінар на тему «Підготовка громадських рятувальних загонів», ініціатором якого виступила шведська неурядова організація « Громадська оборона».

У семінарі беруть участь представники обласних організацій Товариства Червоного Хреста України, а також для обміну досвідом та ознайомлення з роботою прикарпатських рятувальників запрошені працівники Управління ДСНС в області.

Відкриваючи семінар, керівник українсько-шведського проекту Пекка Кацконен зазначив, що виклики та загрози сучасного світу вимагають нових підходів їх вирішення, тож у суспільному житті зростає роль неурядових громадських організацій. Саме досвід таких громадських рятувальних загонів, які вже діють у Швеції,  буде  поширюватися і в Україні, що стане  дієвою допомогою для підвищення ефективності попередження різних надзвичайних ситуацій та реагування на них.  В контексті цієї теми присутні переглянули фільм про діяльність пожежно-рятувальної служби Івано-Франківщини і шведські гості були приємно вражені високим професіоналізмом та універсальністю прикарпатських рятувальників, які виконують широкий спектр робіт.

В свою чергу перший заступник начальника Управління ДСНС в області полковник служби цивільного захисту Ігор Оксентюк розповів присутнім про специфіку роботи пожежно-рятувальної служби області, про випадки пожеж та різних надзвичайних ситуацій, які трапилися на території Івано-Франківщини останнім часом. В ході роботи семінару начальник гірської пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС в області Олег Ковтун ознайомив його учасників з особливостями надання допомоги потерпілим у гірській місцевості, а також підкреслив, що останнім часом на території області почастішали випадки надання допомоги саме іноземним туристам, які, вирушаючи в гори, потрапляють у різні нештатні ситуації.

Що стосується співпраці з громадськими організаціями, то перший заступник начальника Управління ДСНС в області Ігор Оксентюк зазначив, що Управління підтримує тісні зв’язки з волонтерами та активістами громадських рухів області , адже це один із реальних кроків спільних дій, спрямованих на пропаганду безпечного способу життя мешканців Прикарпаття. В Управлінні постійно відбуваються зустрічі працівників служби з представниками громадських і волонтерських організацій області, нещодавно було організовано практичне заняття, на якому волонтерів вчили, як користуватися вогнегасником для гасіння пожежі та надавати першу медичну допомогу постраждалій людині. Даний семінар з обміну досвідом став першим кроком для налагодження співпраці у цьому напрямку, тож у перспективі – навчання  учасників громадських рятувальних загонів  області, які будуть відбуватися під егідою  обласної організації Товариства Червоного  Хреста за  участю представників Управління ДСНС в області.