"Самооборона" хоче переатестовувати прикарпатських міліціонерів


Сьогодні, 9 лютого в Івано-Франківську відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади.

Серед десяти запланованих питань депутати заслухали звернення ГО “Народна Самооборона Івано-Франківської області” про розгляд кандидатури до складу поліцейської комісії головного управління Національної поліції в області, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Так, Ярослав Наваляний зазначив, що почувши про те, що формують поліцейську комісію ГО «Народна Самооборона» вирішила направити свого представника. За його словами, це - Богдан Мойсишин.

Натомість депутат облради, свободівець Сергій Федорців додав, що до цієї комісії повинні ввійти два представники від громадськості. Тож, доцільно, щоб їх кандидатури розглядалися разом. Водночас просив на наступне засідання підготувати автобіографію поданої кандидатури.

Згідно Закону України «Про національну поліцію» (стаття 51), для забезпечення прозорого добору (конкурсу) та просування по службі поліцейських на підставі об’єктивного оцінювання професійного рівня та особистих якостей кожного поліцейського, відповідності їх посаді, визначення перспективи службового використання в органах поліції утворюються постійні поліцейські комісії.

До складу поліцейської комісії апарату центрального органу управління поліції входять п’ять осіб:

1) один представник, визначений Міністром внутрішніх справ України, не з числа поліцейських;

2) один представник, визначений керівником поліції;

3) один представник, визначений керівником відповідного територіального органу (закладу, установи) поліції;

4) два представники громадськості, обрані відповідною обласною радою з числа осіб, які мають бездоганну репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет.

Слід зауважити, що саме ця поліцейська комісія буде проводити переатестацію колишніх міліціонерів, які хочуть продовжити службу і стати поліцейськими. 

За інформацією Бліц-Інфо, переатестація міліції на Прикарпатті має розпочатись не швидше середини березня. Хоча точних дат наразі немає.

Тож прикарпатські активісти мають ще змогу зголошувати та подавати свої кандидатури на розгляд обласної ради. Адже саме обларада визначатиме кого із представників громадськості делегувати в цю комісію. І, як зазначив депутат Сергій Федорців, наразі про таку нагоду для активістів ще не оголошували, тож не всім про це відомо.

Отже, кандидатури всіх бажаючих розглядатимуть на наступній комісії з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади, яка має відбутись до 18 лютого. І тільки після схвалення на комісії рекомендуватимуть цих осіб до розгляду на сесії обласної ради.

До слова, в інших областях ця "вакансія" була доволі популярна - на одне місце претендували до 20 громадських активістів.