Самостійно навколо світу. П'ять способів безкоштовно потрапити в дорогий музей


Один із них — обзавестися дорожньою грамотою, своєрідним документом, який допоможе вам у мандрівці.

Практично у будь-який музей світу чи інший цікавий для мандрівника заклад можна потрапити безкоштовно або значно дешевше, ніж коштує офіційний квиток, пише  "Є". Особливо актуально це для відомих місць, вхід у які коштує десятки-сотні доларів. Яким же чином це зробити? Ось декілька порад:

Прикиньтеся місцевим (ця порада якщо і не допоможе вам потрапити у музей безкоштовно, але дасть змогу заощадити трохи коштів).

Часто квиток для іноземців коштує в рази або десятки разів дорожче, ніж для місцевих (така ситуація, наприклад, з Індійським Тадж Махалом чи з Пітерським «Ермітажем»).

Тому за можливості прикиньтеся, що ви місцевий. Звісно, європейцю видати себе за індуса складно, але українець може назватися білорусом чи представником іншої європейської країни, якщо знає мову.

Також дізнайтеся про пільги. Наприклад, якщо маєте посвідчення студента, пенсіонера, учнівський квиток чи інший пільговий документ, беріть його у мандрівку. Навіть якщо він не міжнародного зразка, можна спробувати пояснити працівнику, що ви маєте пільгу.
Дізнайтеся про безкоштовні дні чи години.

Як правило, багато відомих закладів мають дні або години безкоштовного відвідування. Наприклад, безкоштовно потрапити у Лувр, найвідвідуваніший у світі музей, можна у кожну першу неділю місяця, а також 14 липня. Дізнайтеся заздалегідь, коли у закладі, який ви плануєте відвідати, день відкритих дверей. 

Поїдьте на «Ніч музеїв».

І ще пам'ятайте, що у Європі і США поширене явище — «Ніч музеїв». Це своєрідний фестиваль (проводиться, як правило, у травні), коли протягом однієї ночі можна безкоштовно потрапити практично у всі музеї міста, наприклад, Берліна чи Парижа. Крім того, у таку ніч музеї проводять різноманітні акції, дійства, які відбуваються не лише в закладах, а й на вулицях міста.

Обзаведіться дорожньою грамотою.

Якщо ви відправляєтеся у тривалу поїздку, можете оформити своєрідний документ — дорожню грамоту. Опишіть у ній свій маршрут (міста, визначні об'єкти, які ви плануєте побачити) та мету подорожі (наприклад, дізнатися більше про культуру країни, робите якесь дослідження архітектурних пам'яток, ведете туристичний блог тощо). Наприкінці має бути прохання до усіх державних органів, закладів культури та інших установ сприяти вам у втіленні вашого задуму. 

Бажано, щоб грамота була надрукована на фірмовому бланку та мала печатку і підписи. Завірити грамоту може громадська організація, туристичний клуб, редакція газети, видавництво, місцеве управління культури тощо. Якщо у вас немає знайомих в подібних установах, підіть в якусь із них і розкажіть про свою мандрівку. Думаю, що знайдуть люди, які згодяться вас підтримати. Тим паче, що від них знадобиться лише печатка і підпис. Перекладіть грамоту на англійську (ще краще — на мову країни, в яку їдете) та заламінуйте, щоб вона не втратила пристойного вигляду під час тривалої подорожі.
Цю грамоту можна показувати правоохоронцям чи прикордонникам, а також у музеях. Покажіть грамоту і поясніть, що дуже хочете потрапити всередину, адже це дуже важливо для вашого дослідження, але, на жаль, ви не маєте грошей на вхідний квиток. Перевірено на власному досвіді і досвіді знайомих мандрівників, що це діє. Не завжди, але діє. Але будьте ввічливими і поводьтеся відповідно, щоб вашим поручителям не було за вас соромно, не зловживайте грамотою!

Дійте нестандартно.

Розкажіть працівнику музею, що ви в дорозі вже другий місяць, що ви так мріяли побачити цю картину\пам'ятник, але є студентом\отримуєте невисоку зарплату\витратили більшість коштів. Словом, розкажіть правду, можливо, це подіє.

Двоє мандрівників із Харкова, які подорожували автостопом Китаєм, хотіли побачити знамениту Теракотову армію. На вхід у них не було грошей, але була флейта і ще якийсь музичний інструмент. Вони сіли прямо під музеєм і написали табличку, що збирають гроші на вхідний квиток. І хоча вони не є професійними музикантами, досить швидко назбирали необхідну суму. Люди жертвували кошти в більшій мірі не за творчість, а для здійснення мрії хлопців. Можливо, ви вмієте співати, танцювати або розповідати вірші? 

Шукайте чорний хід.

Якщо це великий національний парк чи музей просто неба, десь збоку обов'язково знайдеться якийсь лаз, дірка у паркані чи чорний хід. На деяких туристичних форумах можна навіть знайти повідомлення про те, яким чином можна проникнути в певний заклад. Але майте на увазі, що це незаконно. Перш ніж вдатися до цього, спробуйте п'ять попередніх способів.