СБУ заблокувала шпигунський сервіс, що перехоплював розмови


СБУ спільно з прокуратурою заблокувала поширення шкідливого програмного забезпечення. Його створили для віддаленого отримання інформації з мобільних терміналів.

Як з'ясували оперативники спецслужби, група зловмисників з різних регіонів України розробила програму для прихованого зняття інформації з мобільних пристроїв, повідомляє прес-центр СБУ.

Свої "послуги" зловмисники продавали клієнтам через спеціально створені веб-ресурси.

Замовник, заповнивши на сайті відповідну заявку, отримував спочатку тестовий доступ до "сервісу". Замовнику надходило посилання, яке він повинен був завантажити на телефон потрібної йому особи. Програма запускалася автоматично при включенні мобільного телефону, не проявляла ознак активності під час роботи і діяла приховано від власника.

Можливості хакерського обладнання дозволяли перехоплювати телефонні розмови, СМС і ММС-переписку, фіксувати місцезнаходження абонента "знімати" спілкування через популярні месенджери і електронну пошту, надавали доступ до фото- та відеофайлами, що зберігаються на мобільному пристрої.

Співробітники СБУ в Харківській області провели ряд обшуків в офісах та за місцями проживання учасників групи, під час яких вилучили докази протиправної діяльності зловмисників. Розслідування триває.