Ще три ОТГ Івано-Франківської області визнано спроможними


Ще три об’єднаних територіальних громади з Івано-Франківської області визнано спроможними. Делятинській, Спаській і Войнилівській ОТГ Кабмін присвоїв ознаку спроможності.

11 липня на засіданні Уряду було визнано спроможними ще 72 громади, в яких перші вибори відбулися 24 грудня 2017 р. та 29 квітня 2018 р., що утворені навколо населених пунктів, визначених перспективними планами формування територій громад областей, як адміністративні центри ОТГ.

Зокрема, спроможними визнано: у Вінницькій, Донецькій і Луганській обл. – по 1, Київській, Львівській, Кіровоградській, Сумській, Херсонській і Черкаській обл. – по 2, Івано-Франківській, Полтавській, Рівненській і Харківській обл. – по 3, у Миколаївській, Тернопільській і Чернігівській обл. – по 4, у Волинській і Чернівецькій обл. – по 5, Дніпропетровська обл. – 6, Запорізька обл. – 8, Хмельницька обл. – 9 громад.

«Згоду на добровільне об’єднання  і утворення ОТГ ради дають з огляду на те, що об’єднана громада має значні владні переваги та більші фінансові повноваження, ніж окреме село, селище, місто. Створюючи громаду, яка відповідає Перспективному плану, схваленому обласною радою, ми на місцевому рівні вважаємо її спроможною. Але крапку в питанні спроможності ставить затвердження Перспективного плану Постановою Кабінету Міністрів. Даний факт мав місце стосовно Делятинської, Спаської та Войнилівської ОТГ на засіданні уряду 11 липня», - прокоментував директор Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», Руслан Панасюк.

Ці три громади, які були у Перспективному плані формування територіальних громад Івано-Франківської області, відтепер зможуть повноцінно здійснювати свої самоврядні повноваження, а також матимуть можливість добровільного приєднання суміжних рад.

Сьогодні по Україні визнано спроможними вже 653 ОТГ. Тоді як на цей час утворено 753 ОТГ, 48 з яких очікують рішення ЦВК про проведення перших виборів.