Що буде, якщо замість 5 робочих днів буде 4 – експеримент


Одна з компаній Нової Зеландії провела експеримент, скоротивши 5-денний робочий тиждень до 4-денного.

Експеримент тривав два місяці, але його результати виявилися настільки позитивними, що компанія хоче впровадити такий графік на постійній основі, пише УП.Життя.

 

Багато досліджень вказують на численні переваги скороченого робочого тижня, тому компанія вирішила випробувати це.

З березня до квітня вона щотижня виплачувала таку ж зарплату своїм 240 працівникам, як і раніше, щоб побачити, як зміни вплинуть на бізнес.

Незалежні опитування дослідників з Університету Окленда та Технологічного університету Окленда зафіксували, що рівень стресових навантажень працівників знизився з 45% до 38%.

При цьому баланс між роботою і особистим життям поліпшився з 54% до 78%.

І такі показники можуть здатися передбачуваними, так як людям платять ставку, а працюють вони на день менше.

Втім, здивувало інше: коли вчені відслідкували вплив такого графіку на продуктивність, виявилося, що жодних змін за цим показником не відбулося.

"Ми не прослідкували зниження продуктивності праці, а дані опитування показали навіть незначне збільшення у більшості команд, а ми платимо саме за продуктивність", – розповів керівник компанії.

Крім того, працівники повідомили про значне збільшення рівня віддачі в таких областях, як лідерство, відданість, стимуляція і розширення прав і можливостей.

Під час експерименту вони проводили більше часу зі своїми сім'ями, більше приділяли уваги собі, зокрема, займалися спортом, готували, доглядали свої сади та городи.

"Ми помітили значне збільшення зацікавленості та задоволеності персоналу роботою, що він виконує, масове збільшення намірів штатних працівників продовжувати роботу з компанією", – зазначив керівник.