Що чекає на франківські маршрутки після нового конкурсу


Перевізники уже розгледіли в умовах корупцію, монополізм і політику, влада ж каже, все робить заради мешканців.

На 20 жовтня в Івано-Франківську призначено конкурс для перевізників на маршрутах громадського транспорту. На конкурс виставлено 14 лотів, кожен з яких передбачає один або кілька маршрутів, за які відповідатиме один перевізник – переможець. Отже переможців має бути максимум 14, а це при тому, що нині в нашому місті працює 110 перевізників, пише Репортер.

Плюс до всього – всі маршрути нові, адже написані вони під нову транс­портну мережу, яка має запрацювати в місті. Вона передбачає, що у Франківську буде 23 маршрути, замість теперішніх 47, а на них будуть курсувати 157 малих автобусів – нині ж їх 263. Разом з тим мають з’явитися 37 великогабаритних автобусів на 90 місць, їздитимуть вони на найбільш популярних маршрутах. Якщо перевізник не має таких автобусів, а їх зараз ні в кого нема, в умовах прописано, що він може виграти цей лот і з малими автобусами, але протягом року має їх замінити на великі. Інакше буде проведено новий конкурс.

Виграти певний лот має шанс лиш той перевізник, в якого достатньо машин для обслуговування цього маршруту, в середньому вимагається 15. Проблема в тому, що нині чимало перевізників мають всього 1-2 автобуси.

Прописані там і як уже відомі вимоги – GPS, відеореєстратори у кожній машині, перевезення пенсіонерів з 10 до 16. Так і нові, дляприкладу, перевіз­ник погоджується на запровадження системи електронного квитка, має забезпечити водіям комплекти сезонних форм і т. д.

Звісно, більшості перевізників такі новації не сподобалися. На зустрічі з представниками департаменту комунального господарства, 18 вересня, претензіям не було меж. По-перше, закидали, що умови конкурсу написані для окремих перевізників, а саме для тих, які мають більше машин. По-друге, «в нас в місті немає підприємця, який мав би 5-6 автобусів. А за лотами передбачено по 8-10 автобусів. А що це означає? Це означає, що перевізник, який виграє конкурс і не має автобусів, буде продавати нам можливість працювати разом з ним. І хто більше дасть, той і буде працювати. Буде корупція», – лунало в залі. Далі – за які гроші купити ті великі автобуси і чи знає влада, скільки солярки вони з’їдають? І взагалі – чому конкурс призначили на 20 жовтня, за 5 днів до місцевих виборів, хтось хоче попіаритися? У підсумку просили перенести той конкурс на рік, погрожували страйком, а ще вимагали дати чіткі роз’яснення, хто ті умови придумав.

Зі свого боку департамент комунального господарства твердо стоїть на своєму – конкурс буде 20 жовтня і саме на таких умовах.

«Чому перед виборами? У відповідній постанові Кабміну написано, що конкурс проводиться не пізніше, ніж за 2 місяці до завершення терміну угод, – каже директор департаменту Михайло Смушак. – А 1 січня 2016 у нас всі угоди закінчуються, ніякої політики тут нема. Якщо ми проведемо його пізніше, будь-хто може визнати його незаконним».

Далі, що стосується умов. Каже, головний акцент робили на тому, аби у місті були якісні перевізники.

«Тому що суб’єкта, який має один автобус, перевізником назвати не можна, – переконує він. – Перевізник – це така людина, яка має мати свою базу, де ті автобуси мають обслуговуватися, яка має мати в штаті лікаря, який кожного дня випускає водія на лінію… Якщо перевізник має один автобус, то хіба він здійснює кожного дня огляд? Посистемі GPS ми бачимо, як машини просто з-під будинків виїжджають на лінію…»

Перевізникам не подобається нова схема руху? В департаменті кажуть, що їх прекрасно розуміють, бо ж стара схема була більш орієнтованою на перевізників, а не на пасажирів. Були райони, куди взагалі маршруткою нереально добратися, а разом з тим усі їхали через ринок, вокзал, пошту…

«Ми зробили схему руху, яка рівномірно була поділена по цілому місту, перевізник бачить, що він уже не буде їхати через пошту, і каже – схема погана. Ні, схема добра, минулого тижня у нас були німецькі спеціалісти, які розробляли нам транспортну концепцію, вони схему однозначно схвалили»– обурюється Смушак.

Плюс до всього у новій схемі зробили акцент на розвиток КП «Електроавтотранс», для прикладу, такий район як АС № 2 і вулиця Галицька повністю віддали тролейбусам. Звісно, це перевізникам теж не подобається, але в департаменті певні, що муніципальний транспорт не має бути збитковим.

«Щодо великих автобусів, то вони мають їздити там, де великі пасажиропотоки, бо малі створюють корки, ми розуміємо, що не всі зразу з ними прийдуть.  Але в умовах сказано, що вони мають на це рік часу»., – каже Смушак

Також хочуть запровадити систему штрафів, вже зараз є розроблені правила надання послуг в громадському транспорті, відповідно їх вносять в умови майбутніх договорів. Бо кажуть, зараз є купа скарг і зафіксованих порушень, а карати перевізника можуть лиш актами чи розірванням договору, а це теж не варіант. А так будуть карати гривнею – от з’їхав з маршруту зарано, плати штраф. А гроші ці підуть на розвиток системи громадського транспорту – облаштування зупинок і так далі.

«Умови конкурсу прописані так, аби виграли 250 тис.мешканців міста, а не 110 перевізників. Не вистачає їм автобусів, а що заважає їм об’єднатися?», – наголошує Смушак.

Разом з тим обіцяє, що конкурс буде максимально відкритим – перед камерами, журналістами і всіма охочими. А конкурсна комісія складається на 50 % з чиновників, а на 50 % з громадських організацій та активістів.

За планами вже 1 січня на вулицях Франківська має запрацювати нова мережа з новими переможцями конкурсу. Влада обіцяє на поступки не йти. Глянемо…